EU: Nagli pad broja zahtjeva za dobijanje azila u 2020.

Broj zahtjeva za dobijanje azila u EU smanjen je za više od 30 odsto tokom 2020. godine u odnosu na godinu ranije i najmanji je još od 2013. godine, saopšteno je iz Evropske kancelarije za podršku azilu.

Image result for eu asilium fall

U saopštenju se navodi da je pad od 31 odsto u 27 zemalja EU, Norveškoj i Švajcarskoj u najvećoj mjeri rezultat vanrednih ograničenja putovanja zbog pandemije koronavirusa.

Agencija navodi da su državni organi nadležni za azil pokazali izdržljivost u održavanju brojnih aktivnosti, uprkos krizi zbog virusa, što je dovelo do smanjenja broja zahtjeva koji su na čekanju.

Prema podacima koje je objavila Kancelarija, u 2020. godini podneseno je 461.300 zahtjeva za azil, za razliku od godinu dana ranije kada je taj broj bio 671.200. Kancelarija je saopštila da su oko četiri odsto zahtjeva podnijela lica koja tvrde da su maloljetnici bez pratnje, javio je AP.

Tokom 2019. godine najviše zahtjeva za azil predali su državljani Sirije, koji su činili 14 odsto tražilaca azila, a iza njih su državljani Afganistana, Venecuele, Kolumbije i Iraka. “Državljani iz pet navedenih zemalja čine oko dvije petine od ukupnog broja tražilaca azila”, navodi se u saopštenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj