RAZGOVARALI PUTIN I ERDOGAN: Dotakli se Nagorno Karabaha, Sirije, ali i moguće proizvodnje ruskih vakcina u Turskoj!

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je telefonski razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a dotakli su se pitanja Nagorna-Karabaha, Sirije i Libije, javlja Anadolija.

Image result for putin erdogan globalcir.com

Tokom razgovora bilo je riječi i o koracima ka poboljšanju odnosa Turske i Rusije, kao i o drugim regionalnim temama, saopšteno je iz Kancelarije za komunikacije predsjednika Turske.

Erdogan je naglasio će se turski i ruski stručnjaci sastati sa azerbejdžanskim kolegama kako bi zajednički radili na poboljšanju drumske i željezničke infrastrukture u Nagorno-Karabahu. Riječ je o koracima koji se preduzimaju u okviru sporazuma, potpisanog 11. januara, o oživljavanju ekonomskih i transportnih veza u regiji.

Turski predsjednik je rekao kako postoji zajednički interes oko rješavanja sirijskog pitanja u što je moguće kraćem roku i ukazao na to da se prilika za mir i stabilnost u Libiji ne sme propustiti.

Putin i Erdogan razgovarali o proizvodnji ruske vakcine

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarali su danas telefonom o mogućnostima isporuke ruske vakcine protiv Covida 19 Turskoj i njene proizvodnje u toj zemlji, saopćeno je iz pres-službe Kremlja.

U saopćenju se navodi da su dvojica lidera razgovarala i o mogućnostima proširenja saradnje u borbi protiv koronavirusa.

– Razmatrali su mogućnosti proširenja saradnje na polju borbe protiv virusa, uključujući potencijalnu isporuku i organizovanje proizvodnje ruskih vakcina u Turskoj – ističe se u saopćenju.

Iz pres-službe Kremlja naglašeno je da su obje strane potvrdile privrženost daljem proširenju obostrano korisnih odnosa Rusije i Turske u raznim područjima, a jedan od prioriteta je sprovođenje zajedničkih projekata na polju energetike.

Turska je ranije saopćila da je spremna da registruje rusku vakcinu protiv kovida 19 “sputnjik V” ukoliko prođe lokalne toksikološke testove.

Predstavnik Ruskog fonda za direktna ulaganja izjavio je ranije za TASS da je postignut sporazum sa vodećom turskom farmaceutskom kompanijom o proizvodnji ruske vakcine u Turskoj.

Iz Fonda je saopćeno da je započet proces prebacivanja tehnologije u Tursku.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj