IZREČENA PRESUDA! Direktor OSA-e Osman Mehmedagić oslobođen optužbe u slučaju izuzimanja snimka u BH Pošti!

Sud BiH oslobodio je direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića i uposlenika te agencije Muhameda Pekića. Sudija Branko Perić je kazao da Mehmedagić i Pekić nisu krivi te da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivicu u slučaju izuzimanja snimka iz poslovnice BH Pošte.

o-4635448-1024

Tužilac Oleg Čavka tražio je od Suda BiH da se Osmanagić i Pekić proglase krivim. Ustvrdio je da je njihova krivicu u potpunosti dokazana. Također je tražio da se Mehmedagiću zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e i to na pet godina. S druge strane, odbrana je tražila oslobađajuću presudu.

Odmah po završetku ročišta koje održano jutros na kojem su iznesene završne riječi, sudija Branko Perić je najavio da će presuda u ovom slučaju biti donesena danas, a potom je i izrečena u 12 sati.

Prilikom obrazlaganja presude sudija Perić je kazao da, otkako postoji Sud BiH nije vršen ovakav pritisak na sud kao što je to bilo u ovom slučaju. Taj pritisak, između ostalog, se ogledao u dva otvorena pisma “vrlo ružne sadržine i sticao se utisak da duh nekih politika lebdi nad Sudom”, obrazložio je sudija Perić.

On je dodao da uprkos svemu, sud nije podlegao pritiscima. Kazao je i da se rijetko u praksi dešava da svjedoci optužbe potpuno sruše koncept tužioca.

Događalo se da svjedoci promijene iskaz, ali u toku ovog procesa svjedoci su davali takve iskaze da ih nisu osporavali ni branioci optuženih – kazao je sudija.

Perić je kazao i da su ključni svjedoci optužbe potvrdili da je poduzimanje radnje izuzimanja snimaka iz pošte bilo od obavještajnog značaja, da su oni znali o čemu se radi, te da je operacija bila već zavedena i trajačla je duži period.

Iskazi svjedoka Međedovića i Buhe bili su vrlo jasni i iz njih je jasno da se radilo o operaciji koja traje duže vremena. Oni su objasnili da se radi o oblicima hibridnog rata, odnosno širokog spektra djelovanja koje ugrožava institucije BiH. Posebno je to jasno objasnio svjedok Međedović. Sud nije mogao ignorisati iskaze ovih svjedoka – rekao je Perić.

Sudija Perić je kazao i da su zloupotrebe položaja česta pojava u našem društvu, alii da “svaka zloupotreba nije krivično djelo”.

Krivično djelo je samo ako postoji namjera da se ostvari neka šteta, odnsono počini krivično djelo sa direktnim umišljajem. Ovdje to nije čak ni opisano u optužnici, a tokom dokaznog postupka mi nismo mogli doći do zaključka da su optuženi u obavljanju poslova iz okira svojih ovlaštenja imali namjeru da proizvedu štetu za dva lica koja su spomenuta u optužnici kao oštećeni – kazao je sudija Perić.

Prema tužilaštvu, oštećene u ovom navodnom krivičnom djelu, koje zapravo nije dokazano na sudu, su svjedokinje Mirela Bubalo i Amina Ohranović.

– Svjedokinje Bubalo i Ohranović ovdje ustvari postupaju kao posrednici, a koje ne znaju o čemu se radi. Mirela Bubalo nam je ovdje objasnila da je od NN lica dobila da pošalje anonimnu krivičnu prijavu, čiji sadržaj joj nije poznat, pritom je ona savjetnica ministra MUP-a (Aljoša Čampara, op.a). Kako je moguće da neko ko savjetuje ministra, poduzima radnje o kojima ne zna ništa i kakve su posljedice toga? One u ovom postupku nisu oštećene, tako da ni ta činjenica ne ispunjava obilježje bića krivičnog djela – obrazložio je sudija.

Tužilaštvo BiH je Mehmedagića i Pekića teretilo za zloupotrebu službenog položaja. Njima je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu. Prema optužnici su Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, neovlašteno dobili informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića. Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava.

Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora BH Pošte. Tražili su snimak s nadzorne kamere za 27. august uz tvrdnju da je pitanju državna tajna, navodilo se u optužnici. Tužilaštvo je tvrdilo da im je cilj bio da pomoću snimka utvrde ko je poslao prijavu protiv Mehmedagića.

Tužilac Oleg Čavka je u završnoj riječi kazao kako smatra da je potpuno dokazao krivnju optuženih, a od Suda je tražio da ih proglasi krivim i osudi “po zakonu”. Međutim, ono na čemu je insistirao, a što je po mišljenju odbrane ključno za ovaj predmet, je da se Mehmedagiću “zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e” i to na pet godina.

Ipak, u konačnici Sud je sve odbacio i oslobodio Mehmedagića i Pekića, a sudija Perić je kazao da je u ovom slučaju bilo veoma mnogo pritisaka na Sud.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj