Lideri G-7 obećali pravednu raspodjelu vakcine

Lideri sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) obećali su da će osigurati imunizaciju stanovništva u najugroženijim državama tako što će uz novčanu pomoć donirati višak vakcina u program Covax, koji podržava UN, ali nisu precizirali koju količinu vakcina su spremni da podijele sa zemljama u razvoju i kada.

Image result for vakcine globalcir.com

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, koji je danas prvi put učestovao na virtuelnom sastanku lidera G7, rekao je da će njegova zemlja uskoro izdvojiti četiri milijarde dolara za program Covax, koji je njegov prethodnik Donald Tramp odbio da podrži.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je poštena distribucija vakcina “osnovno pitanje pravednosti” i dodala da doniranje vakcina neće ugroziti imunizaciju u Njemačkoj.

Poslije prvog ovogodišnjeg sastanka, koji je održan na daljinu zbog pandemije, lideri su saopštili da će ubrzati globalni razvoj i upotrebu vakcina i podržati “nepristrasan pristup vakcinama”.

“Ovo je svjetska pandemija i nema koristi od toga što je jedna zemlja daleko ispred druge”, rekao je britanski premijer Boris Johnson čija zemlja predsjedava G7, otvarajući virtuelni samit s liderima SAD-a, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Japana.

Johnson, čija je zemlja prijavila skoro 120.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, obećao je da će donirati “sve viškove vakcina” programu Covax, ali James Cleverly iz Ministarstva vanjskih poslova je napomenuo da je “teško reći sa sigurnošću” kada ili koliko Britanija može donirati.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da bi Evropa i SAD trebalo da izdvoje “vrlo brzo” do pet posto svojih trenutnih zaliha vakcina protiv covid-19 najsiromašnijim zemljama.

U intervjuu za Financial Times Macron je naveo da su Rusija i Kina odmah ponudile doze svojih vakcina nekim afričkim državama.

Dok afrički kontinent čeka isporuku vakcina putem programa Covax, radna grupa za vakcine koju je formirala Afrička unija saopštila je danas da će u maju dobiti 300 miliona doza ruske vakcine Sputnik V, a prethodno je osigurala 270 miliona doza AstraZenece, Pfizerove i Johnson i Johnson, za kontinent od 1,3 milijarde ljudi.

Macron je rekao da je “stotine miliona doza upotrijebljeno u bogatim zemljama”, dok vakcinacija u siromašnim zemljama tek počinje, što je nedopustivo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj