NAJOZBILJNIJA SITUACIJA U KATALONIJI! Nasilje na protestima u Španiji, premijer osudio nerede!

Ulični protesti u Španiji, koji su organizovani četvrtu noć zaredom zbog hapšenja repera, u mnogim gradovima postali su nasilni, a odgovor vlasti je zaoštrio odnose unutar vladajuće koalicije.

epa09025006-Fire-on-some-street-furniture-during-a-march-in-protest-of-imprisonment-of-Spanish-rappe

Policija u sjeveroistočnom regionu Katalonije, gdje se se prethodnih dana dogodili najveći neredi, saopštila je da su demonstranti u Barceloni i još tri grada gađali policajce flašama, kamenjem i bakljama, palili kontejnere i njima blokirali ulice.

Premijer Pedro Sanchez, odgovarajući na kritike koalicionih partnera iz ljevičarskog saveza Ujedinjeni možemo, zbog žestokog odgovora policije, rekao je da je nasilje “nedopustivo”.

Hapšenje repera i zatvorska kazna od devet mjeseci zbog njegovih antidržavnih tekstova pokrenulo je političku raspravu o slobodi izražavanja i represiji policije.

“Nasilje je napad na demokratiju i vlada će se boriti protiv bilo kog oblika nasilja kako bi pružila sigurnost ljudima”, rekao je Sanchez.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska zahvalio je policiji na reakciji i rekao da će i dalje “garantovati prava i slobode čitavom društvu protiv manjine čije pogrešno shavatanje prava dovodi do nasilja”.

Skoro 80 ljudi je uhapšeno, a više od 100 povrijeđeno otkako je uhapšen reper Pablo Hasel i počeo da služi devetomjesečnu zatvorsku kaznu zbog vrijeđanja španske kraljevske porodice i glorifikovanja terorizma.

Premijer Sanchez i ministar Grande-Marlaska su iz Socijalističke partije koja je na čelu koalicione vlade, a njihovi koalicioni parneri iz ljevičarskog saveza Ujedinjeni možemo (Unidas Podemos), podržali su u svojim izjavama demonstrante i kritikovali policiju nakon što je jedan demonstrant izgubio oko, navodno, zbog gumenog metka koji je ispalila policija.

Vlada je prošle sedmice najavila da će promijeniti zakon ukidajući zatvorske kazne za djela koja uključuju slobodu izražavanja. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj