NATO OPTUŽIO RUSIJU I KINU: Pokušavaju da prekroje svjetski poredak!

Europa i Sjedinjene Američke Države zajedno trebaju zaštiti postojeći svjetski poredak za koji izazov predstavljaju Rusija i Kina – one pokušavaju da „prekroje pravila u skladu sa svojim interesima“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Europa i USA trebaju zaštititi postojeći svjetski poredak, koji osporavaju autoritarni režimi Kine i Rusije, koji pokušavaju da izmjene pravila u skladu sa svojim interesima“, rekao je Stoltenberg na Minhenskoj konferenciji za bezbjednost, koja se održava virtuelno.

Prema njegovim rečima, uspon Kine može imati posljedice za kolektivnu bezbjednost i saveznike, njihov prosperitet i način života. „Zbog toga NATO treba da produbi saradnju sa svojim najbližim partnerima, Australijom i Japanom“, konstatovao je generalni sekretar.

Zaštita poretka zasnovanog na pravilima počinje od zaštite naših vrijednosti, dodao je on.

„Trebamo jačati naše demokratije, štititi naše institucije. Trebamo pokazati privrženost transatlantskoj solidarnosti ne samo riječima, nego i djelima. S tim u vezi, radimo na agendi za budućnost saveznika. Treba da ojačamo naše jedinstvo, da ojačamo našu posvećenost kolektivnoj odbrani“, istakao je Stoltenberg.

Ponovo je nabrojao prijetnje sa kojima se, kako je kazao, suočavaju saveznici. „Uspon Kine, teški sajber napadi, klimatske promjene, destabilizujuće akcije Rusije, teroristička pretnja“, precizirao je Stoltenberg.

Merkel pozvala na zajedničku transatlantsku strategiju prema Rusiji i Kini

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u petak na zajedničku transatlantsku strategiju prema svjetskim silama Rusiji i Kini, opisujući to kao glavni zadatak u narednom periodu.

Obraćajući se na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu održanoj virtuelnim putem, Merkel je oštro kritikovala Rusiju zbog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, a Moskvu je optužila i za upotrebu “hibridnih” mehanizama ratovanja protiv zemalja članica Evropske unije (EU).

“Za nas je vrlo važno da razvijemo zajedničku transatlantsku agendu prema Rusiji. S jedne strane, naravno da bismo trebali ponuditi saradnju. Ali s druge strane, moramo biti načisto s razlikama koje imamo”, rekla je Merkel.

Merkel je također dodala da dijeli mišljenje američkog predsjednika Joea Bidena da Rusija radi na destabilizaciji Evropske unije.

Kinu je također opisala kao još jedan važan izazov za Evropu i Sjedinjene Američke Države (SAD), dodajući da bi transatlantski partneri trebali razviti zajedničku strategiju prema toj zemlji.

“S jedne strane, Kina je sistemski konkurent. S druge strane, Kina nam je potrebna za rješavanje globalnih problema. Posljednjih godina Kina je stekla više moći na međunarodnoj sceni, a mi kao transatlantska alijansa i kao demokratske zemlje trebamo se pozabaviti time”, kazala je Merkel.

Napomenula je i da je svjesna da Evropljani i SAD mogu imati različita mišljenja o nekim pitanjima u vezi s Rusijom i Kinom, ali je insistirala na tome da transatlantski partneri moraju zajedno definisati svoje strateške izazove.

“Naši se interesi neće uvijek poklapati, nemam nikakve iluzije. Tamo gdje postoje razlike, o njima zaista trebamo otvoreno razgovarati. Ali imamo široku, zajedničku, dobru osnovu u smislu naših zajedničkih vrijednosti, naše vjere u demokratiju“, rekla je njemačka kancelarka.

Na virtuelnoj Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu učestvovali su i američki predsjednik Joe Biden i francuski čelnik Emmanuel Macron.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj