BAJDEN ŽELI PROŠIRITI I PRODUŽITI NUKLEARNI SPORAZUM S IRANOM: Postignut ‘privremeni sporazum’ o nadzoru iranskih nuklearnih postrojenja!

Sjedinjene Američke Države (USA) će pokušati proširiti i produžiti sporazum između svjetskih sila i Irana kojemu je cilj ograničiti njegov nuklearni program, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik Antony Blinken.

000-1-NA13-U

UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA u ponedjeljak je objavila da je s Iranom postigla “privremeno rješenje” od tri mjeseca kako bi zadržala “zadovoljavajući” nadzor nuklearnih postrojenja, iako će od utorka inspekcije biti ograničene. 

Obraćajući se konferenciji o razoružanju u Ženevi, Blinken je u unaprijed snimljenom govoru rekao: “USA ostaju predane cilju da se Iran nikada ne domogne nuklearnog oružja. Diplomacija je najbolje sredstvo za postizanje toga cilja”.

Predsjednik USA Džo Bajden je kazao da će, ako se Iran vrati “strogom poštivanju” nuklearnog sporazuma iz 2015., njegova administracija učiniti isto, dodao je Blinken.

 “U suradnji sa saveznicima i partnerima, tražit ćemo da se sporazum produži i proširi, uključujući pitanje destabilizirajuće uloge Irana u regiji i njegov program balističkih raketa”, rekao je. “Iran se mora držati sporazuma s IAEA-om i svojih međunarodnih obaveza”, naglasio je američki državni tajnik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj