PEKING RAČUNA NA BAJDENA?! Kina se pohvalila jačanjem vojske dok istovremeno promoviše “dijalog” s USA

Kineski državni mediji javili su u nedjelju da je Narodnooslobodilačka vojska Kine (PLA) razvila „novu vrstu sistema obuke koja bi poboljšala vojnu spremnost u svim pogledima, ojačala sposobnost pobjeđivanja u ratovima i izgradnju kineske vojske u svjetsku vojnu silu broj jedan.”

UPOZORENJE SAD-u? Kina lansirala dvije rakete srednjeg dometa u Južno  kinesko more: Jedna od njih poznata kao "ubica nosača aviona" - GlobalCir

‘Trenirati kao da su vježbe pravi ratovi’

Glasilo Komunističke partije nije detaljisalo o sistemu koji je odobrio komunistički diktator Xi Jinping, ali članak je nagovijestio da će uključivati ​​neku kombinaciju borbenih vježbi u stvarnim uslovima i visokotehnoloških simulacija .

Cilj je “trenirati kao da su vježbe pravi ratovi, pojačati zajedničke vježbe, poboljšati trening s tehnologijom, ojačati podršku talentima i slijediti obrasce i zakone treninga i pobjede u ratovima.”

Kineski vojni stručnjak kojeg je citirao Global Times rekao je da će novi režim obuke kombinirati “obuku sa stvarnom borbom do te mjere da ta dva trebaju biti potpuno identična”.

Za razliku od američke vojske koja je djelovala širom svijeta i neprestano je bila u bitkama, što znači da zadržava oštrinu, Kina desetljećima nije vodila pravi rat, pa je obuka jedan od samo nekoliko načina za usavršavanje borbenih sposobnosti, a zato je visokokvalitetna obuka vrlo važna za kinesku vojsku‘, rekao je za državne kineske medije jedan kineski vojni stručnjak pod uvjetom da ostane anoniman.

‘Novi sistem vojne obuke ima za cilj eliminirati nedostatke nakupljene produljenim mirom kako bi vojska bila spremnija za sudjelovanje u ratovima, čak i ako Kina to nikada ne želi’, rekao je anonimni stručnjak.

Šta znači ‘vraćanje kinesko-američkih odnosa na pravi put’?!

Dan nakon što su kineski mediji predstavili ovaj novi program super-ratnika PLA, citirali su ministra vanjskih poslova Wang Yija tvrdeći da Kina ne želi ništa drugo nego miran dijalog s novom američkom administracijom.

“Tokom posljednjih nekoliko godina USA su u osnovi prekinule bilateralni dijalog na svim razinama. I to je bio jedan od glavnih razloga pogoršanja kinesko-američkih odnosa ”, rekao je Wang Yi u svom obraćanju na Otvaranju Lantingova foruma za promicanje dijaloga i suradnje i upravljanje razlikama pod nazivom: ‘Vraćanje kinesko-američkih odnosa na pravi put’ .

„Pozivamo USA da prestanu blatiti Komunističku partiju Kine i kineski politički sistem, da prestanu riječima i djelima podržavati ‘tzv. tajvansku nezavisnost’ i prestanu podrivati ​​suverenitet i sigurnost Kine na unutarnjim pitanjima koji se tiču ​​Hong Konga, Xinjianga i Tibeta”, dodao je Wang.

Wang je izložio cijenu koju Bajdenova administracija mora platiti za obnavljanje prijateljskog dijaloga s KPK, uključujući kraj “ograničenja za kineske obrazovne i kulturne skupine, medije i institucije u USA” i “kraj opstrukcija američkih lokalnih vlada i socijalnog sektora da se povežu s Kinom.”

Peking želi da Bajdenova administracija obnovi sve stare iluzije

Ostatak članka Global Timesa bio je ispunjen kineskim stručnjacima koji su insistirali na tome da teret obnavljanja prijateljskih odnosa leži na USA, budući da je Trampova administracija bila toliko agresivna u blokiranju krađe američke tehnologije, štiteći američke institucije od cyber prijetnji Komunističke partije Kine, zatvarajući KPK špijune u Sjedinjenim Državama i istražujući utjecaje KPK-a na američko visoko obrazovanje.

“Da bi se ispravila nepravda i da bi se doveli kinesko-američki odnosi na pravi put, prvo se moraju srušiti zidovi pogrešnih percepcija kako bi se otvorio put za poznavanje, promatranje i razumijevanje Kine”, kazao je Wang.

Istina je da je prethodna američka administracija Kinu vidjela previše jasno. Peking izgleda želi da Bajdenova administracija obnovi sve stare iluzije.

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj