(VIDEO) Višegradski četnici danas pred Sudom BiH: Optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti!

Trojica pripadnika profašističke organizacije četničkog Ravnogorskog pokreta, optužena za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, danas bi se pred Sudom BiH trebali izjasniti o krivnji. 

5136498

Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića, kako smo ranije pisali, Tužilaštvo BiH je optužilo da su 10. marta 2019, učestvujući na okupljanju Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Višegrad, veličali pokret i izazvali uznemirenost i strah stanovništva, naročito povratnika, puštanjem i pjevanjem pjesme koja izražava prijetnju ili nasilje.

“Optuženi su da su sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, saopćeno je sdvojevremeno iz Tužilaštva BiH. 

Terete se da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Lečić je optužen da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

BiH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (V): Napadi na povratnike u RS-u inspirisani Dodikovom retorikom!

REHABILITACIJA ČETNIŠTVA: Kompromitacija antifašističkih tradicija Srbije

Komentiraj