NAKON SASTANKA DELEGACIJA SDA I HDZ-a! Izetbegović: Bit će formirane tri radne grupe; Čović: Sljedeće sedmice ćemo razgovarati o Izbornom zakonu!

Danas je u Sarajevu održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a nakon kojeg su se medijima obratili predsjednici stranaka.

image-2021-02-23-161302

 

Prema riječima lidera SDA Bakira Izetbegovića formirana je radna grupa koja bi do kraja marta trebalo da završi sve što se tiče ranijih dogovora između HDZ-a i SDA u Federaciji BiH, a koji nikada nisu implementirani.

Jedna grupa, koja se bavi samim izmjenama Izbornog zakona, je ranije formirana, a Izetbegović očekuje da do kraja aprila ta grupa definiše model izmjena. Ova grupa će se pozabaviti i implementacijom presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

“Treća grupa će se baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, zajednički tim će raditi intezivno kao bi se stekli uslovi za dobijanje kandidatskog statusa, u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Izetbegović.

“Ja nikada nisam rekao da su Hrvati manjina, Hrvati su ravnopravan i konstitutivan narod u BiH. Rekao sam da se dešava to da u predstavničkom domu manjina ima kontrolu nad većinom”, kazao je on.

“Današnji sastanak je poslužio da iduće sedmice imamo razgovare u vezi s Federacijom. Stavit ćemo na sto sva pitanja koja su ostala otvorena. Iduće sedmice ćemo sjesti i razgovarati o Izbornom zakonu, primarno u vezi s Predsjedništvom i domovima narada. Ovo su sve razgovori između SDA i HDZ-a, a kasnije će se naravno uključiti i sve druge stranke koje su, naravno, zainteresirane za ovaj proces”,  rekao je Čović te dodao da će jedna grupa stranačkih delegacija raditi na temama pristupa Europskoj uniji.

Kazao je kako je uvjeren da će ove stranke već iduće sedmice biti u prilici ponuditi konkretniji plan.

Izetbegović je dodao da očekuje da BiH kandidatski status dobije do kraja 2021. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj