ŠEF EU DIPLOMATIJE! Borrell uputio oštre poruke Kini: Tražimo od Pekinga da omogući nezavisnim promatračima pristup Xinjiangu

Šef europske diplomacije Josep Borrell u utorak je pozvao Kinu da dopusti čelnici UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet da posjeti regiju Xinjiang i istraži navode o sistemski zlostavljanjima muslimanskih Ujgura i naroda na Tibetu koje su USA i Kanada okvalifikovale kao genocid.

china-genocide

Još jednom tražimo od Kine da omogući nezavisnim promatračima pristup Xinjiangu, uključujući i visoku povjerenicu Bachelet. Od ključnog je značaja omogućiti nezavisnu, nepristranu i transparentnu ocjenu razloga za tešku zabrinutost međunarodne zajednice – izjavio je Borrell, obraćajući se Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Borrell je također osudio “neprihvatljivu represiju nad miroljubivim prosvjednicima u Rusiji” i pozvao je na obnovu “legitimne civilne vlade” u Mijanmaru, svrgnute u vojnom udaru 1. februara, dodajući da “demokracija svuda mora predvladati”, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

USVOJEN ZAKON! Postupanje Kine prema Ujgurima Kanada će tretirati kao genocid

BAJDENOVA OBJAŠNJENJA ZLOČINA NAD UJGURIMA SU EHO KINESKE PROPAGANDE! Pompeo: Peking pokušava zbrisati jedan cijeli narod, to je genocid, a ne ‘različite kulturne norme’, kako tvrdi Bajden!

 

Komentiraj