OBILJEŽIO OSAM GODINA MANDATA! Xi Jinping proglasio pobjedu nad ruralnim siromaštvom

Kineski predsjednik Xi Jinping (Si Đinping) objavio je na ceremoniji u Pekingu “potpunu pobjedu” u borbi protiv ruralnog siromaštva kako bi obilježio osam godina svog mandata.

Državni mediji prenose da je Xi zaslužan što blizu 100 miliona ljudi više ne spadaju u siromašne, što je cilj koji je postignut u decembru, a objavljen ove godine, kada vladajuća Komunistička partija slavi 100 godina postojanja.

Si je u govoru koji je trajao pun sat rekao da je ovo zavještanje stranačkog rukovodstva i prednosti kineskog političkog sistema.

“Rukovodsko Komunističke partije Kine i kineski socijalistički sistem su fundamentalni garanti protiv rizika, izazova i teškoća”, napomenuo je kineski predsjednik.

On je uručio odlikovanja ključnim osobama u borbi protiv siromaštva.

Pojedini stručnjaci za globalnu politiku smatraju da je Kina suviše nisko postavila granicu siromaštva u svojoj definiciji i da su potrebne održive investicije da bi se nastavio razvoj u najsiromašnijim oblastima.

Kina definiše ekstremno siromaštvo kao godišnji prihod po glavi stanovnika koji je ispod 4.000 juana /620 dolara/ ili oko 1,69 dolara na dan. Granica koju je postavila Svjetska banka je 1,90 dolara na dan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj