STIGAO U FRANKFURT: USA protjerala bivšeg nacistu!

Friedrich Karl Berger u SAD-u je živio od 1959. godine. U subotu je deportiran avionom u Frankfurt.

US deports 95-year-old Tenn. man who served as former Nazi concentration  camp guard

Berger je na suđenju priznao kako je radio kao stražar i nekoliko sedmica čuvao zatvorenike na području Meppena blizu nizozemske granice. Naglasio je i da nije bio svjedok ubojstava ili zlostavljanja zatvorenika.

logoru Meppen bili su ruski, židovski, poljski, nizozemski i francuski zatvorenici. Njemačko tužiteljstvo u prosincu je odustalo od postupka protiv njega zbog nedostatka dokaza, no Bergera sada očekuje ispitivanje na policiji i moguće pokretanje novog postupka protiv njega, piše BBC. Trenutačno on nije uhićen i na slobodi je.

Odluku smatra nevjerovatnom

NBC News prenosi kako je Berger u izjavi za medije kazao da je bio prisiljen raditi u logoru kao 19-godišnjak, bio je tamo kratko vrijeme i nije nosio oružje.

Dodao je kako je zaprepašten odlukom o deportaciji. “Nakon 75 godina ovo je smiješno. Ne mogu vjerovati. Tjerate me iz mojeg doma”, kazao je Berger. Posljednjih godina podignuto je više optužnica protiv bivših nacista.

Držali zatvorenike u nehumanim uvjetima

Američki sudac još je prošle godine naložio deportaciju Bergera, nakon što je tužiteljstvo grada Cellea na sjeveru Njemačke otvorilo istragu o tomu je li on 1945. sudjelovao u ubojstvima zatvorenika u satelitskom koncentracijskom logoru. Logor Meppen je, naime, pripadao mreži logora Neuengamme nedaleko od Hamburga.

“Zatvorenici u tom logoru držani su u strašnim uvjetima, tjerani su na rad do iznemoglosti i smrti“, obrazložio je sudac svoju odluku. Tokom suđenja, Berger je priznao da je spriječio zatvorenike u bijegu iz logora koji se nalazio u blizini Hamburga, na sjeveru Njemačke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj