Unija podijeljena oko vakcinacionog certifikata

Evropski lideri će u četvrtak održati sastanak kako bi se dogovorili oko certifikata za građane Evropske unije koji su se vakcinisali protiv COVID-10, ali se zna da članice EU-a nisu jedinstvene po ovom pitanju.

Greece Urges EU to Create 'Vaccination Certificate' to Facilitate Travel -  SchengenVisaInfo.com

Sada, kada se vakcinacija povećala širom Evrope, pojedine vlade evropskih država, poput grčke i španske, traže brzo usvajanje EU certifikata za one koji su se već vakcinisali, kako bi mogli slobodno putovati, prenosi Reuters.

‘Certifikat bi vakcinaciju učinio obaveznom’

Kako se navodi, neke zemlje, poput Francuske i Njemačke, nisu za tu ideju, jer bi odluka o certifikatu vakcinaciju učinila obaveznom i značila bi diskriminaciju prema osobama koje se iz određenih razloga ne smiju ili ne žele vakcinisati.

Francuska, u kojoj je jak antivakcinaški pokret, obećala je da neće primoravati svoje građane da se vakcinišu i smatra da je ideja o vakcinacionim pašošima prerana.

Na konferenciji će se, također, razgovarati o epidemiološkoj situaciji te o odobravanju, proizvodnji i distribuciji vakcina.

Očekuje se da će čelnici država članica uputiti snažnu poruku farmaceutskim kompanijama da moraju poštovati obveze o isporuci vakcina protiv COVID-19, ističu izvori iz EU-a.

Michel: Borba protiv COVID-19 se nastavlja

Kažu da će za izlaz iz koronakrize biti ključna mogućnost prilagođavanja novim varijantama virusa, prenosi Hina.

“Naša borba protiv pandemije COVID-19 se nastavlja. Borba je i dalje izazovna, zbog pojave novih varijanti”, kaže se u pozivnom pismu za virtualni samit predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

Ističe da je potrebno uspostaviti pravu ravnotežu između između restrikcija i neometanog kretanja roba i usluga na jedinstvenom tržištu.

Kurz zahtijeva pasoš EU o vakcinaciji

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz zahtjeva od EU uvođenje evropskog pasoša o vakcinaciji i prijeti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

Takav pasoš već ima Izrael, a žele, kako je kazao, da uvedu i neke druge evropske zemlje.

Tim pasošem treba da se omogući ponovo normalan život.

Uoči današnjeg Samita EU, Kurc se stavio na čelo onih koji podržavaju ideje o uvođenju pasoša o vakcinaciji.

“Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mjere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove”, naglasio je Kurz u izjavi novinarima.

On je istakao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj