MAGIČNA DESTINACIJA NA KILOMETAR OD NORMANDIJE: Mon Sen Mišel je nevjerovatan grad, zamak, ostrvo i opatija u jednom!

Izdižući se visoko iznad nivoa mora, Mon Sen Mišel je stjenovito ostrvo u kanalu Lamanš, na oko kilometar od Normandije u Francuskoj.

mon-sen-misel-1000x555

Mon Sen Mišel je nevjerovatan grad, zamak, ostrvo i opatija u jednom. Manastir smješten na sam vrh ostrva i njime dominira površine je 55.000 metara kvadratnih učinio je ovu destinaciju svjetski poznatom.

Sazidan u osmom vijeku zauvijek je ostao nedostižan za Engleze koji su uspjeli nekada da osvoje čitavu Normandiju, ali ne i ovo ostrvo, dijelom zbog nepristupačnog položaja grada, a dijelom i zbog njegovih masivnih zidina.

Dramatičan pogled i vijugave ulice srednjevjekovnog grada, na četiri sata vožnje od Pariza, uvrstile su ovo nesvakidašnje mjesto na UNESKO listu svjetske kulturne baštine. Pored toga, smatra se i jednim od najposjećenijih mjesta u Francuskoj.

Sve do izgradnje prve crkve u osmom vijeku ostrvo je nosilo ime Mon Tomb jer je svojim izgledom podsjećalo na uzvišenje grobne humke.

Legenda iz 708. godine kaže da se biskupu Avranša javio Arhangel Mihajlo i rekao mu da na ovom ostrvu sagradi crkvu, međutim, biskup ipak nije to učinio te mu je Arhangel vrelim prstom napravio rupu u lobanji (lobanja se i danas čuva u crkvi u Arvanšu).

U vrijeme Francuske revolucije i opadanja značaja crkve, 1790. godine, opatija je napuštena.

Sve dok se monasi na nju nisu vratili 1969, ostrvo je služilo kao zatvor a nosilo je ironičan naziv “Mon Libr”, što u prevodu znači “Slobodno brdo”. U tamnicama Mon Libra svojevremeno je bio zatočen i Viktor Igo.

Centralni dio zamka čini crkva izgrađena u jedanaestom vijeku. Jedno od najljepših mjesta u ovom samostanu je bašta koja se nalazi odmah pored crkve, a veoma je značajna jer povezuje sve puteve i sobe. Zanimljivo je da su drevni redovnici koristili dvorište na vrhu utvrđenja za proizvodnju povrća i ljekovitog bilja.

Na ulaznim kapijama grada nalazi se amblem grada (dva lososa koji plivaju u suprotnim smjerovima) i informacija do kada tog dana treba da napustite poluostrvo ako ne želite da plivate. To je obično u ljetnjim mjesecima do 19, a u zimskim mjesecima do 17 časova, tako da je u obilazak ostrva najbolje krenuti oko podneva.

Glavna ulica je danas načičkana najrazličitijim prodavnicama, gdje možete kupiti različite sitnice, od suvenira do brze hrane. Tu je jedan i od najpoznatijih restorana “Mere Poulard” gdje se jede autentični omlet koji se služi u posudama iz XIX vijeka. Na ostrvu možete kupiti i biskvit “Mere Poulard” koji ima tradiciju dužu od 200 godina, piše Plezir.

Ovo mjesto nije ostavilo ravnodušnim ni filmsku produkciju, pa je poslužilo kao model za izgradnju grada Minas Tirita koji se pojavljuje u filmu “Gospodar prstenova”, kao i mjesto gdje su snimljena ostvarenja poput “Čovjek sa gvozdenom maskom” i “Tri mušketara”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj