PRODUŽENE SANKCIJE BJELORUSIJI I NAJAVLJENE NOVE MJERE: EU naredne sedmice uvodi nove sankcije Rusiji zbog slučaja Navaljni!

Evropska unija (EU) će uvesti nove sankcije Rusiji zbog situacije oko opozicionog političara Alekseja Navaljnog, a one će biti usvojene naredne sedmice, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

NOVA GENERACIJA EU': Predstavljena nova strategija oporavka Evropske unije  - GlobalCir

Prema njegovim riječima, Evropski savjet je sankcije odobrio početkom sedmice i ova odluka će biti formalizovana naredne sedmice u sklopu sankcija uvedenih zbog kršenja ljudskih prava.

On je ponovio da EU osuđuje zatvorsku kaznu izrečenu Navljanom i pozvao ruske vlasti da ga oslobode.

Navaljni je ranije ovog mjeseca počeo da služi kaznu u zatvoru u Moskvi zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu, a njegov pravni tim tvrdi da će on provesti u zatvoru nešto više od dvije i po godine.

Ruski opozicionar osuđen je na tri i po godine zatvora, ali je jedan dio kazne već odslužio ranije u kućnom pritvoru.

EU produžila sankcije Bjelorusiji i najavila nove mjere

Evropska unija (EU) je saopštila da će do 28. februara 2022. godine biti produžene sankcije vlastima u Bjelorusiji koje su umiješane u represiju protiv učesnika protesta započetih u augustu 2020.godine.

Ukupno 88 osoba, međuu kojima i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kao i sedam kompanija, imaju zabranu putovanja u Evropsku uniju gdje im je zamrznuta imovina.

“Sankcije, uvedene u oktobru, novembru i decembru 2020. godine, predstavljaju signal “političkim i ekonomskim akterima Bjelorusije da njihovo djelovanje i podrška režimu imaju cijenu”, navodi se u saopštenju EU.

Ove sankcije se odnose na Lukašenkovog sina, nekoliko ministara, visoke funkcionere, šefove preduzeća i udruženja koji podržavaju “nasilnu represiju protesta organizovanih protiv izborne prevare i zastrašivanja novinara”.

EU nije priznala rezultate predsjedničkih izbora održanih 9. augusta 2020. godine, ocjenjujući ih kao “namještene”.

Na nedavnom sastanku šefova diplomatije EU najavljene su dodatne sankcije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj