ZBOG PRITISKA NA TEHNOLOŠKI SEKTOR: Wall Street oštro pao!

Na Wall Streetu su berzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zabilježio najveći dnevni gubitak u četiri mjeseca, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor nakon rasta prinosa na državne obveznice.

DOLAR PORASTAO, ULAGAČI OHRABRENI NAPRETKOM AMERIČKE EKONOMIJE: Wall Street  na rekordnim razinama, ostale svjetske berze pale! - GlobalCir

Dow Jones pao je 559 bodova ili 1.75 posto, na 31.402 boda, dok je S&P 500 potonuo 2.45 posto, na 3.829 bodova, a Nasdaq indeks 3.52 posto, na 13.119 bodova.

Pritisak na tehnološki sektor

Najveći dnevni pad Nasdaqa u četiri mjeseca, a S&P 500 i Dow Jonesa u posljednjih mjesec dana ponajviše je posljedica pritiska na tehnološki sektor, koji je u prosjeku izgubio 3.5 posto.

Cijene dionica Applea, Amazon.coma, Microsofta, Alphabeta, Facebooka i Netflixa pale su između 1.2 i 3.6 posto.

Taj je sektor prošle godine, zahvaljujući zatvaranju privrede i radu od kuće, predvodio na tržištu po rastu, no u posljednje se vrijeme ulagači, zabrinuti zbog visokih cijena, povlače iz tog sektora.

S druge strane, zbog strahovanja da će golemi fiskalni i monetarni poticaji potaknuti jačanje inflacije, posljednjih sedmica znatno rastu prinosi na američke državne obveznice.

Jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1.614 posto, najvišu razinu u godinu dana, stoga su sada prinosi na trezorska izdanja veći od dividendnog prinosa iz S&P 500 indeksa, što čini dionice manje atraktivnima.

“To je bitno. Prinosi od 1.5 posto usporedivi su s dividendnim prinosom S&P 500. A s 10-godišnjim obveznicama nema rizika po kapital, vratit će vam se glavnica. Odjednom su obveznice konkurentne dionicama”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Unatoč jučerašnjem padu, berzovni su indeksi na putu dobitaka u februaru jer su u prvom dijelu mjeseca snažno porasli.

No pritom su cijene dionica u tehnološkom i drugim sektorima koji su lani predvodili po rastu gotovo nepromijenjene na mjesečnoj razini.

Porasle cijene dionica u cikličkim sektorima

S druge strane, snažno su, u prosjeku oko 7 posto, porasle cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih fiskalnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

Optimizam u vezi s novim paketom fiskalnih poticaja vrijednim oko 1.900 milijardi dolara i ubrzanje procesa cijepljenja protiv covida-19 potaknuli su polovicom februara burzovne indekse na rekordne razine.

No, od tada na tržištu vlada oprez.

“Početkom februara vijesti o poticajima bile su pokretačka snaga tržišta, no te su vijesti već ugrađene u tržišne cijene, a kako na horizontu nema ničega što bi moglo dodatno potaknuti investitore, postoje strahovanja da je daljnji uspon ograničen”, kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Na oprez poziva i Peter Tuz.

“Tržište dionica puno je puta od početka godine dosegnulo rekordne razine i prema povijesnim normama sada je skupo. Pripremljeni smo za rasprodaju“, kaže Tuz.

Pad i na europskim berzama

I na europskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.11 posto, na 6.651 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.69 posto, na 13.879 bodova, a pariški CAC 0.24 posto, na 5.783 boda.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj