NE SMIRUJU SE PROTESTI U JERMENIJI: Predsjednik odbio razriješiti načelnika generalštaba koji je zatražio smjenu premijera!

Nastavlja se dramatična, na ivici puča, politička kriza u Jermeniji zbog zahtjeva vojnog vrha da premijer Nikol Pašinjan podnese ostavku. Ona se za sada se ne odražava na sporazum o Nagorno-Karabahu, postignut u novembru prošle godine poslije 44 dana sukoba jermenskih i azerbejdžanskih oružanih snaga.

jermenija

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov poručio je juče da je, uzimajući u obzir aktuelnu situaciju u Jermeniji, važno da se realizacija dogovorenog sporazuma o miru u Nagorno-Karabahu nastavi. On je za Tas istakao da Kremlj za sada ne vidi da bilo šta prijeti da taj sporazum bude ugrožen.

Kako javlja agencija Armenpres, danas će se u Moskvi održati treći sastanak trilateralne grupe, potpredsjednika vlade Jermenije, Rusije i Azerbejdžana o sprovođenju uslova o primirju koji se odnose na deblokadu ekonomskih i transportnih veza u regionu Nagorno-Karabaha.

Predsjednik odbio smijeniti načelnika generalštaba

Protesti u Jermeniji na kojima se traži ostavka premijera nastavljeni su i juče, a opozicija se obratila predsjedniku sa zahtjevom da primi njenu delegaciju, saopštio je predstavnik opozicione partije Dašnakcutjun. Predstavnici opozicije uputili su se ka rezidenciji predsjednika sa zahtjevom da ne potpiše ukaz premijera Nikola Pašinjana o razrješenju šefa jermenskog Generalštaba.

Predsjednik Jermenije Armen Sarkisijan je danas odbio da smijeni načelnika generalštaba jermenske vojske Onika Gasparjana koga je dan ranije razrešio dužnosti premijer Nikol Pašinjan, saopšteno je iz predsjedničkog kabineta.

Ranije je Pašinjan rekao da ne namjerava da se povuče, jer nije bio siguran da će to omogućiti rješavanje političke krize u zemlji.

U Jermeniji je u četvrtak došlo do masovnih demonstracija protivnika i pristalica premijera Nikola Pašinjana, nakon što je Generalštab oružanih snaga zemlje izašao sa saopštenjem da vojska zahtijeva njegovu ostavku.

Saopštenje su potpisali načelnik Generalštaba Onik Gasparjan, njegovi zamjenici i šefovi odjeljenja i korpusa. Pašinjan je to oštro kritikovao kao pokušaj vojnog puča i objavio odluku o smijeni načelnika Generalštaba.

Sjednica jermenskog parlamenta, na kojoj je opozicija planirala da razgovara o situaciji u zemlji, nije održana jer nije bilo kvoruma. Poslanici vladajuće frakcije ‘Moj korak’ nisu se pojavili u parlamentu.

Reagovale Rusija, USA i EU, Ankara protiv vojnog puča

Poslije Rusije i USA, juče se i EU pridružila u pozivima svim strankama u Jermeniji na uzdržanost i rješavanje razlika mirnim putem. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan juče je poručio da bi smjenom vlasti u Jermeniji trebalo da se bavi narod, a ne vojska. Turska je, kako kaže, protiv bilo kakvog prevrata.

Prethodno se oglasio i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je o dešavanjima u Jerevanu rekao da su to unutrašnja pitanja Jermenije, dodavši da je za aktuelnu situaciju krivo i prethodno i sadašnje rukovodstvo zemlje.

Pašinjan, koji je na vlast došao u revoluciji bez prolivanja krvi tokom antivladinih protesta 2018. godine, poslije potpisivanja sporazuma o primirju sa Azerbejdžanom uz posredovanje Rusije zaradio je epitet izdajnika. Jermeni ne mogu da mu oproste što je dijelove teritorije Nagorno-Karabaha koje su jermenske snage okupirale početkom devedesetih godina 20. vijeka morao da prepusti Azerbejdžanu.

Neki analitičari za krizu u Jermeniji smatraju odgovornom Moskvu

Neki analitičari smatraju da Moskva stoji iza pokušaja puča u Jermeniji kojim je vojska u četvrtak pokušala smijeniti vladu Nikola Pašinjana.

Politički analitičar Artur Paronjan tvrdi da je zapovjednik ruskoga Glavnog stožera Valerij Gerasimov nazvao armenskog kolegu, generala Onika Gasparjana. “Moskva je jasno signalizirala generalu Gasparijanu da se riješi premijera”, rekao je Paronjan za The Daily Beast.

Glavni Pašinjanov oponent, bivši ministar obrane Vazgen Manukijan, tvrdi da ima podršku ruske vojske. “Krivimo Pašinjana za potpuni diplomatski neuspjeh u mirovnim pregovorima s Bakuom i poraz u ratu protiv azerbajdžanske agresije.”

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] NE SMIRUJU SE PROTESTI U JERMENIJI: Predsjednik odbio razriješiti načelnika generalštaba koji je … […]

Komentiraj