USKORO ĆE MORATI IZABRATI STRANU?! Latinoameričke države u središtu tehnološkog rata između USA i Kine!

Za većinu kreatora politike u Latinskoj Americi kao najbolji način reagovanja na rastuće geopolitičke tenzije između Sjedinjenih Država i Kine, nametnuo se princip ‘neutralanosti’. Međutim, pitanje je koliko će ova strategija biti dugoročno održiva.

rat-tehnologija

S obzirom na geografsku blizinu Latinske Amerike Sjedinjenim Državama, rastuću ekonomsku ovisnost o Kini i historijsku odbojnost prema dugogodišnjim savezima koji ograničavaju stratešku autonomiju, lideri u čitavom ideološkom spektru uglavnom su odlučili zauzeti pragmatičan stav i održati prijateljske veze i sa Washingtonom i sa Pekingom, piše FP.

Pokušaj balansiranja dugoročno neodrživ

Uz nekoliko izuzetaka, ova se strategija uglavnom smatrala dobitnom formulom tokom proteklih godina. Na primjer, čileanski desničarski predsjednik Sebastián Piñera nastojao se predstaviti kao sugovornik od najvećeg povjerenja u regiji i za bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i za kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Mauricio Macri, bivši predsjednik argentinskog desnog centra i njegov nasljednik lijevog centra Alberto Fernández također su željeli istovremeno održavati konstruktivne veze i sa Sjedinjenim Državama i sa Kinom. U Kolumbiji je desničarski predsjednik Iván Duque sačuvao historijski blisku sigurnosnu suradnju Bogote sa Sjedinjenim Državama, ali također jasno stavio do znanja da njegova administracija ne planira preventivno isključiti Huawei dok se zemlja priprema za izgradnju svoje 5G mreže, stav koji je sigurno dobrodošao u Pekingu.

Čak je i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je važio za najvećeg Trampovog saveznika u posljednjih nekoliko godina, zadužio svog potpredsjednika Hamiltona Mourãoa da zaštiti veze Brazila s Kinom. Zajedno s većinom brazilskog vanjskopolitičkog establišmenta, Mourão je dugo bio zagovornik neutralnosti jer su tenzije između Washingtona i Pekinga postajale sve jače. Pa čak i dok se Bolsonaro dogovarao s Trampom – uključujući sporazum o olakšanju trgovine i konsolidaciji uloge Sjedinjenih Država kao vodećeg investitora u zemlji, sporazum o svemirskoj saradnji koji omogućava Sjedinjenim Državama da koriste lansirno mjesto u Brazilu i određivanje Brazila kao glavnog saveznika koji nije član NATO-a – ekonomska ovisnost zemlje o Kini znatno se produbila. Kina je sada odredište gotovo trećine brazilskog izvoza, dok samo oko 10 posto odlazi u Sjedinjene Države, koje su drugi najveći kupac brazilskih proizvoda.

Kina je takođe postala najvažniji trgovinski partner za Čile, Peru i Urugvaj. S druge strane, u Meksiku su Sjedinjene Države i dalje najveći trgovinski partner, iako je Kina nedavno napravila put. Peking je također pokušao privoljeti Mexico City obećavajući da će zemlji isporučiti 35 miliona COVID-19 cjepiva.

Iako trgovina s trećim stranama poput Europske unije ostaje važna za ekonomije Latinske Amerike, u posljednje dvije decenije Europa je izgubila značajan tržišni udio u regiji. EU još uvijek ima potencijal da se nametne kao treće, srednje rješenje, za države suočene sa izborom ili USA ili Kina, ali pitanje je koliko joj aktuelno uređenje i preglomazna administracija to dopuštaju.

S obzirom na važnost Kine i Sjedinjenih Država za Latinsku Ameriku, logično je da će kreatori politike pokušati održati produktivan odnos s obje. Ali nejasno je koliko će strategija biti dugoročno održiva. Latinskoameričke vlade uglavnom su se nastojale postaviti iznad sukoba dok su se američko-kineski diplomatski odnosi pogoršavali, tiho učvršćujući veze s obje strane. Međutim, 2021. godine ta se strateška neutralnost suočava s neviđenim izazovom. Nakon što su bile izložene diplomatskom pritisku i Sjedinjenih Država i Kine u posljednjih nekoliko godina, brojne latinoameričke vlade morat će konačno odlučiti hoće li dopustiti Huaweiju da osigura opremu za izgradnju njihovih 5G mobilnih mreža. To suprotstavlja kinesku firmu, koja ima dugogodišnje prisustvo na glavnim tržištima Latinske Amerike, direktno protiv konkurenata koje podržavaju USA – i neće biti ugodno objema stranama.

Širom regije, tehnologija 5G i uloga Huaweija sve su češće ulazile u javnu raspravu tokom posljednje dvije godine, oblikovane i čestim američkim upozorenjima o Huaweiju i opetovanim negiranjem Pekinga navoda da će kineska telekomunikacijska kompanija pomoći Kini da špijunira građane i vlade Latinske Amerike. Dok je američka vlada pojačavala svoje nejasno definirane prijetnje o “posljedicama” ako latinoameričke zemlje ne zabrane Huaweiju svoje mreže i umjesto toga odaberu zapadnu tehnologiju, kineske diplomate počele su napadati Sjedinjene Države; Kineski veleposlanik u Čileu Xu Bu optužio je bivšeg američkog državnog tajnika Mikea Pompea da je “poludio” nakon što je bivši tajnik napao Huawei tokom posjeta Čileu 2019. godine. Osnivač Huaweija Ren Zhengfei rekao je tokom intervjua za brazilske novine da “Sjedinjene Države tretiraju Latinsku Ameriku kao svoje dvorište … naš cilj je pomoći Latinskoj Americi da se izvuče iz ove zamke i održi suverenitet svake zemlje.”

Bez obzira na koju stranu latinoameričke vlade na kraju stanu, to će neizbježno naštetiti jednom od njihova dva najvažnija geopolitička odnosa.

Neke su zemlje jasno stavile do znanja da će se jednostavno staviti na stranu ponuđača s najvišom ponudom – ali čak i tu računicu mogu ublažiti diplomatski prioriteti. U Ekvadoru, na primjer, američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija pregovarala je o okvirnom sporazumu koji je uključivao pomaganje Quitu da vrati milijarde dolara zajmova Kini u zamjenu za izuzeće Huaweija iz telekomunikacijskih mreža Ekvadora, ali taj je posao kritiziran od prošlog mjeseca. U Brazilu je Trampova administracija uvjerila Bolsonara da se pridruži američkoj Clean Network, inicijativi za isključivanje Huaweija koja do sada uključuje više od 50 zemalja, ali u ponižavajućem povratku, Bolsonaro je kasnije ublažio retoriku protiv kineske telekomunikacijske kompanije i odlučio da ne ograničava ulogu Huaweija u Brazilu u onome što je viđeno kao napor da se izbjegnu kašnjenja u isporuci vakcina COVID-19 kineske proizvodnje.

Meksiko se suočava sa sličnim pritiscima. Iako se predsjednik Andrés Manuel López Obrador do sada nije pridružio inicijativi Čiste mreže USA – osim Brazila, u regiji su to učinili samo Ekvador i Dominikanska Republika – Sjedinjene Države posjeduju značajan utjecaj na Meksiko s obzirom na daleko veću ekonomsku ovisnost zemlje od USA. Dominikanska Republika je također odlučila kasnije odustati.

Paragvaj se sa svoje strane odlučio za pomalo neobičan kompromis između Washingtona i Pekinga. Iako održava pune diplomatske veze sa Tajvanom, uvozi više iz Kine nego iz bilo koje druge zemlje, a smatra se da vlada u Asuncionu snažno favorizira rad s Huaweijem u njegovom predstavljanju 5G, uglavnom zbog konkurentnih cijena u odnosu na glavne rivale.

Stvaraju se dva odvojena konkurentska svijeta – američki i kineski?

Rasprava oko početnih ugovora o izgradnji 5G mreže samo je polazna tačka šireg sukoba. USA i Kina su na putu da izgrade svoje odgovarajuće tehnološke sfere utjecaja s različitim tehnološkim standardima, ne samo za 5G, već i s obzirom na sve tehnološke inovacije koje slijede, poput umjetne inteligencije i kvantnog računanja. Huawei je prijavio više standardno bitnih patenata za 5G od bilo koje druge kompanije povezane sa 5G. A Kina podnosi Međunarodnoj uniji za telekomunikacije više tehničkih dokumenata – koji služe kao osnova za rasprave o novim standardima – od bilo koje druge države, što je potez viđen kao pokušaj internacionalizacije vlastitih standarda i pokušaja da učini svoje kompanije konkurentnijima.

Američki odgovor – koji pokušava izolirati Huawei i zalagati se za vlastite standarde – izazvao je zabrinutost zbog negativnih posljedica dviju odvojenih tehnoloških sfera. Godine 2019., u svom godišnjem izvještaju prije otvaranja 74. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, generalni sekretar UN-a António Guterres rekao je da se boji „mogućnosti velikog prijeloma: svijet se podijelio na dvije države s dvije najveće ekonomije na Zemlji stvarajući dva odvojena i konkurentska svijeta, svaki sa svojom dominantnom valutom, trgovinskim i finansijskim pravilima, vlastitim kapacitetima za internet i vještačku inteligenciju i vlastitim geopolitičkim i vojnim strategijama.” Čini se da će se to dogoditi.

Možda još gore i za Latinsku Ameriku, moguće je da će se države regije odlučiti za pridruživanje različitim sferama, što bi njihove tehnologije moglo učiniti u velikoj mjeri nespojivim dalje. Latinska Amerika već je platila visoku cijenu zbog svoje nesposobnosti da se zajednički uhvati u koštac s izazovima kao što to sugerira transnacionalni kriminal, izbjegličke krize i nesuvisli odgovori na političke krize. Ipak, geopolitički danak razilaženja odluka o 5G mogao bi biti još veći, stvarajući nepovratne prepreke većoj regionalnoj saradnji u budućnosti. Napokon, značajan dio globalne ekonomije bit će vezan za nove tehnologije – od autonomnih automobila i dronova koji se koriste za transport i ratovanje do komunikacija i globalnih financija – i svi će oni biti podložni novim pravilima tehnološkog rata u nastajanju.

USA će ograničiti razmjenu obavještajnih podataka sa zemljama koje koriste ‘Huawei’ tehnologiju

Iako će globalna tehnološka industrija biti najizloženija, bol će osjetiti i drugi sektori. Rastuća ograničenja za tehnološke firme brzo su se probila i u druga srodna područja: Već se pojavljuju šira ograničenja u bankarstvu i rizičnom kapitalu, trend koji će neminovno rasti i uključivati ​​druge industrije. Na primjer, od USA se može očekivati ​​da razmotre ograničavanje razmjene obavještajnih podataka sa zemljama Latinske Amerike koje koriste Huawei tehnologiju, potez koji bi mogao utjecati na borbu sigurnosnih snaga protiv moćnih narkokartela u regiji.

Nakon što je Čile otvorio tender za izgradnju 5G mreže 2020. godine, a da nije zabranio Huaweiju da isporučuje komponente, većina zemalja Latinske Amerike sada je u procesu definiranja pravila vlastitih procesa nadmetanja.

Svjesne potencijalnih reakcija koje njihove odluke mogu imati u vezi s Pekingom ili Washingtonom, vlade će vjerovatno pokušati ili uključiti upozorenja – na primjer, ne zabranjujući kineske dobavljače, već uspostavljajući nadzorne mehanizme u pokušaju da umire Washington – ili pokušavajući ispregovarati izdašniju financijsku podršku iz Washingtona u zamjenu za potpuno ograničenje ili zabranu Huaweija.

Za šta god se odlučili, to će imati dalekosežne posljedice ne samo za pojedine nacije već i za Latinsku Ameriku u cjelini.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj