Čovjek koji je izmislio čips: Gost mu je dva puta vraćao pomfrit, pa je krompir izrezao tako tanko da ga je bilo nemoguće jesti viljuškom!

Čips je prvi put napravljen 1853. godine u državi Njujork. Ljeta te godine, glavni kuhar u jednom restoranu u Saratoga Springsu, Džordž Krum dobio je narudžbinu – pomfrit.

ips123

Gost je dobio svoju porciju, ali nije bio zadovoljan njome, žaleći se da je krompir predebelo isječen, i tražio je drugu porciju. Krum je isjekao tanje komade, ispekao i ponovo poslao narudžbinu. Gost i dalje nije bio zadovoljan. Iznerviran, Krum je krompir isjekao tako tanko da ga je bilo nemoguće jesti viljuškom. Gost je bio oduševljen, a jedna od najpopularnijih grickalica na svijetu bila je rođena.

Ubrzo, čips je bio na stalnom meniju u tom restoranu, a Krum je vremenom otvorio svoj restoran. Sve to vrijeme, krompir se čistio i sjekao ručno, a otkriće mehaničke ljuštilice za krompir, dvadesetih godina prošlog vijeka utrlo je put čipsu ka svjetskoj slavi.

Od svog nastanka do 1920. čips je bio specijalitet karakterističan za Novu Englesku, kada je Herman Lej, putujući trgovac sa američkog Juga popularizovao grickalicu sve od Atlante do Tenesija.

Krompir je danas najrasprostranjenija hrana na svijetu, poslije pirinča, a tanki, slani i hrskavi listići krompira omiljena su grickalica gorovo svih nas.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj