ZAPADNE DIPLOMATE POTVRDILE MEDIJIMA: Iran odbio ponudu EU o izravnim nuklearnim pregovorima sa USA!

Iran je odbio ponudu Europske unije da dogovori direktne nuklearne pregovore sa USA, kažu visoki diplomati, riskirajući novu napetost u odnosima između Teherana i zapadnih prijestolnica.

Nuclear-talks-iran-eu-usa

Dvoje visokih zapadnih diplomata rekli su da je Iran zasad odbio prisustvovati sastanku u Europi, rekavši da prvo želi garanciju da će USA nakon sastanka ukinuti neke sankcije piše The Wall Street Journal.

USA su rekle da će prisustvovati razgovorima, kojima se EU nadala da će biti domaćin narednih dana. Međutim, Washington je odbio pružiti garancije za ublažavanje sankcija prije nego što se održe pregovori s Iranom.

Diplomate su rekle da odbijanje Irana nije ubilo sve nade u izravne pregovore u narednim mjesecima i da bi potez Teherana mogao biti pokušaj dobivanja poluge u budućim pregovorima. Ti bi razgovori mogli započeti prije iranske nove godine krajem marta.

Glasnogovornik State Departmenta nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Bajdenova dministracija izjavila je ranije da se želi vratiti nuklearnom sporazumu, ali neće obustaviti sankcije Iranu dok Teheran ne poništi više koraka koje je poduzeo kršeći nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Europske diplomate upozorile su da bi, ako se Iran kloni razgovora, za koje se EU nadala da će se dogoditi sljedeće sedmice, to moglo u potpunosti diplomatski izolirati Teheran. Jedan visoki europski diplomata rekao je da se Iran, međutim, plašio odlaska kući praznih ruku sa sastanka sa USA, što je moglo izazvati burnu reakciju građana u Iranu.

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:
  1. […] ZAPADNE DIPLOMATE POTVRDILE MEDIJIMA: Iran odbio ponudu EU o izravnim nuklearnim pregovorima sa USA… […]

Komentiraj