ALEKSEJ NAVALJNI ZAVRŠIO U ‘GULAGU’?! Prebacili su ga u kaznenu koloniju 200 km od Moskve, tamo će biti 2,5 godine, obavezan je raditi!

Jedan od glavnih kritičara Kremlja, Aleksej Navaljni, stigao je u dio Rusije, koji se nalazi 200 kilometara istočno od Moskve, a riječ je o kaznenoj koloniji u koju je premješten zbog izdržavanja kazne, izvijestilo je u nedjelju moskovsko Javno povjerenstvo za nadzor (ONK).

“Aleksej Navaljni stigao je u rusku kaznenu ustanovu u regiji Vladimir gdje će izdržavati svoju kaznu”, stoji u izjavi ONK.

Glavni tajnik povjerenstva Aleksej Meljnikov Interfaxu je rekao da će Navaljni, koji je osuđen na dvije i pol godine zatvora, najprije neko vrijeme boraviti u karanteni, a potom će biti premješten u jednu od kaznenih kolonija u regiji. Prema izvorima s kojima su kontaktirali novinari agencija TASS i Ria Novosti, Navaljni će ubrzo biti premješten u kaznenu koloniju broj 2 koja se nalazi u gradiću Pokrov, u regiji Vladimir u europskome dijelu Rusije.

‘Uobičajena pravila’

Po pisanju ruskih medija u ovome tipu kolonije vrijede “uobičajena pravila”, a to znači da su zatvorski uvjeti nešto manje teški nego u ostalim odjelima te da kaznu ondje odslužuje oko 800 zatvorenika.

U petak je voditelj ruskih zatvorskih službi Aleksandar Kalašnjikov novinare uvjeravao da je Navaljni “premješten ondje gdje bi se trebao nalaziti u skladu s odlukom suda” te da jednom od glavnih oporbenih političara u državi “ne prijeti opasnost za život ili za zdravlje”.

Navaljni će “kaznu odsluživati u apsolutno normalnim uvjetima”, rekao je Kalašnjikov, dodavši će zatvorenik, ako bude želio, sudjelovati u nekim aktivnostima u proizvodnim pogonima.

Obvezan rad zatvorenika

Ovakve kaznene kolonije nasljeđe su Sovjetskog Saveza. Većina zatvorskih kazni u današnjoj Rusiji odslužuje se upravo u takvim zarobljeničkim logorima koji su često vrlo udaljeni od svih većih gradova i ostalih sadržaja. Rad zatvorenika ondje je obvezan, a najčešće je riječ o radionicama za šivanje ili onima u kojima se izrađuje namještaj.

U četvrtak su Navaljnijevi odvjetnici i rodbina izvijestili javnost o njegovu odlasku iz moskovskoga pritvora u kojemu se nalazio od uhićenja. Rusko pravosuđe prošli je tjedan potvrdilo osuđujuću presudu za 44-godišnjeg ruskog aktivista zbog slučaja prijevare iz 2014. godine koju on, kao i brojne zapadne države i nevladine organizacije smatraju političkom.

Navaljni je uhićen 17. januara po povratku iz Njemačke, gdje je proveo gotovo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja za koje optužuje Kremlj. Kažnjen je i zbog “klevete”, a očekuje ga još nekoliko sudskih procesa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj