BUGARSKI VICEPREMIJER UPOZORIO NA ‘BEOGRADSKO-MOSKOVSKI SINDROM’: “Da nije bilo čvrstog stava Bugarske o nezavisnosti Makedonije, tamo bi srpska vojska postupila kao u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu – pa zar nisu 1913. okupirali Vardarsku Makedoniju”

Srbija je početkom 19. vijeka bila tek „beznačajna kneževina“, ali je istovremeno imala planove da postane ujedinjujući centar i velika sila na Balkanu, rekao je bugarski vicepremijer i ministar odbrane Krasimir Karakačanov u intervjuu za makedonski portal „Zoom“.

sindrom123

Zbog čvrstog stava Bugarske Republika Makedonija je postala nezavisna i nije bilo miješanja srpske vojske

Srbi su još prije oslobođenja Bugarske (od Osmanlija) imali planove za asimilaciju Bugara u Makedoniji i Bugara koji žive na teritoriji današnje Bugarske. Pogledajte srpske karte iz 19. vijeka. Prema njihovom mišljenju, na Balkanu nije bilo drugih naroda osim Srba. Sve do Crnog mora – sve su navodno bili Srbi“, rekao je bugarski vicepremijer.

Ideja o makedonskoj naciji pojavila se krajem 19. veka zahvaljujući političarima poput Stojana Novakovića, dodao je Karakačanov.

On je veoma jasno rekao – ne možemo se suprotstaviti bugarskoj ideji u Makedoniji ukoliko joj budemo suprotstavljali srpsku ideju. Potreban nam je saveznik i mi treba da pokušamo da promovišemo politiku da stanovništvo u Makedoniji nisu Srbi, ali nisu ni Bugari, nego nešto zasebno. I kada ih učinimo nečim odvojenim, biće nam lakše da ih potom učinimo Srbima“, istakao je Karakačanov.

Kako je rekao, Albanci u Makedoniji su još jedan faktor – između Bugara i Albanaca uvijek je postojalo prijateljstvo i bliska saradnja – „i u vrijeme Osmanskog carstva i poslije srpske okupacije“.

Što se tiče trenutne situacije, Albanija je  od Sjeverne Makedonije daleko više uznapredovala u pogledu demokratije i upravo zbog toga te dvije zemlje treba posebno da se pridruže Evropskoj uniji, a ne zajedno“, precizira vicepremijer.

Sa Albancima nikada nismo imali problema, stradali smo od istih politika

Među Bugarima i Albancima, dodaje, nikada nije bilo sukoba ili konfrontacije.

„Naprotiv, uvijek smo stradali od politike koju je vodio Beograd i ambicije Beograda da postane hegemon na Balkanu i da stvori etnički čistu srpsku imperiju“, konstatovao je Karakačanov.

Ponovo je podsjetio na to da je Bugarska prva priznala nezavisnost Makedonije i, prema njegovim riječima, upravo zbog toga je spriječeno vojno miješanje Srbije. Karakačanov je istakao da je Bugarska pružala pomoć Makedoniji u vojnoj tehnici i finansijski.

Zahvaljujući tome što je Bugarska zauzela jasan i kategoričan stav po pitanju nezavisnosti Republike Makedonije, srpska Treća armija u Makedoniji nije se usudila da izaziva vojne probleme, koje je pravila na svim drugim mjestima – u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, a nešto kasnije i na Kosovu“, smatra bugarski vicepremijer.

Onaj ko uvodi srpski jezik i ‘Svetog Savu’ radi za Rusiju

Tokom intervjua Karakačanov je odgovorio na optužbe Makedonaca da promoviše rusku politiku, istakavši da ne radi za Rusiju.

Izvinite, ali ‘proruski političar’ je sklopio sa Amerikancima ugovor vrijedan dvije milijarde leva za kupovinu američkih aviona. To je pomalo smiješno. Branim interese Bugarske, a ne Rusije, Srbije ili nekog drugog“, istakao je on.

Takođe je podsetio na činjenicu da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno saopštio da vraća učenje srpskog jezika u školama. U svjetlu takvih saopštenja, optužbe da Bugarska promoviše ruske interesa u Bugarskoj su smiješne, konstatuje Karakačanov.

„Zar sam ja predložio da se srpski jezik uči u makedonskim školama? Ili gospodin Zaev? Zar sam ja predložio da dan Svetog Save bude nacionalni praznik (u Sjevernoj Makedoniji)? Ja ili gospodin Zaev? Zar ja naređujem da se gradi srpski kulturni centar u Skoplju? To je prosto smiješno. Lopov viče ‘drž’te lopova’. Nasljednici srpske politike u Makedoniji govore da Bugarska, koja je štitila svoje interese, navodno promoviše rusku politiku. Gluposti!“, zaključio je vicepremijer.

Kraljevina Srbija okupirala je Vardarsku Makedoniju

Makedonski premijer Zoran Zaev i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski trebalo bi da se zapitaju ko je kriv za jačanje srpskog uticaja u Sjevernoj Makedoniji, kazao je Krasimir Karakačanov u svojim ranijim istupima u januaru 2021. godine.

Govoreći o odnosima Skoplja i Beograda, kaže da Skoplje radije odaje počast svojim dželatima.

– Ko to jača uticaj Srbije u Makedoniji riješivši da vrati učenje srpskog jezika u školske programe i da otvori srpski kulturni centar? Dragi druže Zaev, pomozi mi da shvatim, ko jača uticaj Srbije u Makedoniji? Zato što se tvoj potpredsjednik vlade Nikola Dimitrov žalio Evropi da to radi Bugarska!”, rekao je Karakačanov – obraćajući se Zaevu.

On se takođe zapitao da li će budući srpski kulturni centar govoriti o tome da je, kako je rekao, Kraljevina Srbija okupirala Vardarsku Makedoniju 1913. godine. Jer je nama, Bugarima, već dojadilo da slušamo gluposti o takozvanoj ‘bugarskoj okupaciji – dodao je.

Istovremeno, vicepremijer Bugarske je izjavio da su vlasti protjerale ili izvršile represiju nad predstavnicima bugarske inteligencije koji se nisu slagali sa aktuelnom politikom. Kako je rekao, mnogo više etničkih Bugara nego Srba i dalje živi u današnjoj Sjevernoj Makedoniji.

Paradoksalno je to, što se vaši najbliži ljudi – u vašim strankama i porodicama, izjašnjavaju kao Bugari, dokazavši porijeklo svojih, a zapravo i vaših baka i deka – rekao je Karakačanov.

Prema njegovim riječima, logičnije bi bilo da Sjeverna Makedonija obilježava i nacionalni praznik Bugarske – 3. mart, kada je zemlja, zajedno sa današnjom Makedonijom, oslobođena od Osmanskog carstva.

S tim u vezi, Karakačanov je istakao da, „nažalost, sadašnja politička elita u Skoplju preferira da odaje počast dželatima svog naroda”.

– Veoma čudna balkanska verzija stokholmskog sindroma. Iako je, možda, ovo beogradsko-moskovski sindrom – zaključio je on.

‘Prijavljujete se za članstvo u EU, ne u Sovjetski savez’

“Politička elita u Skoplju još nije shvatila da se prijavljuje za EU, a ne za Sovjetski savez“, rekao je Karakačanov.

“Možemo početi iskren dijalog sa Sjevernom Makedonijom ili nastaviti uzaludne diskusije u narednih 28 godina, kao što su ih oni vodili s Grčkom“, naveo je ministar.

Prema njegovoj ocjeni, Skoplje se pogrešno oslanja na to da će se nešto dogoditi za nekoliko mjeseci u vezi s početkom pristupnih pregovora s EU-om, koje Bugarska blokira.

“Računaju na to da će se promijeniti politička konfiguracija u Bugarskoj ili da će nova američka administracija ili neko u SAD-u ili EU vršiti pritisak na Bugarsku da se povuče. Mislim da još jednom grdno griješe“, rekao je Karakačanov.

Dodao je kako je 84 posto stanovništva Bugarske jednoglasno u stavu prema Sjevernoj Makedoniji.

Izjave visokorangiranog bugarskog političara još jednom svjedoče o tome kako pored velikodržavnih projekata ‘velike Srbije, velike Hrvatske ili velike Albanije’ postoje i projekti ‘velike Bugarske ili velike Mađarske’ koji prostore balkanskih država vide kao svoje ‘historijsko pravo’.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj