DANAS JE DAN NEZAVISNOSTI BiH! Izetbegović: Izborili smo se da vladamo vlastitom sudbinom, to je veliko!

Prošlo je 29 godina od referenduma za nezavisnost BiH. Većina građana i građanki Bosne i Hercegovine tada su se na referendumu opredijelili za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Bošnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Ništa mi neće Prvi mart pokvariti! - GlobalCir

Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana (Bošnjaka), Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Izetbegović: Izborili smo se da vladamo vlastitom sudbinom, to je veliko

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je kako će “trebati vremena, ali da ćemo doći do onoga što je dobro – voljeti i poštovati svoju zemlju, njeno ime i cijeniti njenu nezavisnost”.

“Sloboda, nezavisnost i vladanje vlastitom sudbinom su ciljevi kojima svaki normalan narod teži. Mi smo to postigli i mi to danas imamo, to će generacije koje dolaze cijeniti jer naši preci su stotinama godina po komandi raznih centara išli i ginuli, to se više neće ponoviti. Izborili smo se da vladamo vlastitom sudbinom, to je veliko. Zato se krv lila, životi gubili i to se ne smije zaboraviti”, rekao je Izetbegović.

Kazao je kako “trenutna situacija i oni što imaju problem s civilizacijskim vrijednostima i imenom zemlje, će proći”.

Govoreći o doprinosu Domu naroda Parlamenta BiH kazao je da “oni prate sve ono što radi Vijeće ministara BiH i Predstavnički dom te da su oni zadnji u lancu odlučivanja”.

“Čekamo da nam Predsjedništvo, Vijeće ministara i Predstavnički dom kažu šta će raditi da bismo napravili plan rada. Mi smo žrtve jedne politike koja radi na jačanju entiteta i slabe državu, imaju poluge u tome, ali činimo sve da se to prevaziđe i da BiH krene ispravnim putem”, poručio je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj