INSPIRACIJA SLAVNOM NAUČNIKU: Newtonovo stablo jabuke četiri stoljeća prkosi vremenu

Čuvena sorta “Flower of Kent” (cvijet Kenta), najpoznatija jabuka u svijetu nauke koja se nalazi u engleskom gradu Granthamu, vijekovima stoji uspravno i prkosi vremenu.  Stablo je slavu steklo nakon priče o jabuci koja je pala na zemlju i inspirisala britanskog naučnika Isaaca Newtona da formuliše teoriju gravitacije.

Slikovni rezultat za Newton apple tree

Ovu rijetko drvo britanska kraljica Elizabeth II je 2002. godine proglasila je među 50 zaštićenih stabala i dio je engleskog naslijeđa.  Voćnjak u kojem se drvo nalazi u posljednjih 400 godina posjetio je veliki broj turista i poštovalaca Newtonovog djela. Prema nekim podacima, drvo je ponovo poraslo nakon oluje koja ga je 1820. godine uništila.

Manastir Woolsthorpe gdje se stablo nalazi pretvoren je u muzej gdje posjetioci mogu vidjeti Newtonovu studiju, sobu gdje je 1642. godine rođen i njegov salon.  Neke od najranijih kopija Newtonovih knjiga, poput ” Matematički principi prirodne filozofije” iz  1678. i “Optika” iz 1704. godine, izložene su u muzeju.

Newton je bio engleski fizičar, matematičar, astronom, alhemičar i filozof prirode, koji je danas za većinu jedna od najvećih ličnosti u istoriji nauke. Rođen je 25. decembra 1642. godine u Lincolnshireu i o njemu su brinuli djed i baka, nakon što ga je majka napustila zbog udaje.

Povezana slika

Osnovno obrazovanje stekao je u Kraljevskoj školi “Gratham”, a studirao je na koledžu “Cambridge Trinity”. Nakon diplomiranja 1666. godine vratio se kući kako bi se sklonio od kuge koja je te godine harala Engleskom. Tamo je u naredne dvije godine došao do svojih najvećih otkrića, među kojima i teorije o gravitaciji.

Jedan je od najutjecajnijih naučnika u istoriji čovječanstva. Njegovi najpoznatiji naučni radovi uključuju teoriju o tri zakona mehanike koja objašnjavaju zašto se neko tijelo kreće i teoriju gravitacije.  Svojim čuvenim eksperimentom s prelamanjem svjetlosti kroz prizmu objasnio je kako se svjetlost sastoji samo od sedam boja.

Newton je postao i prvi naučnik kome je 1705. godine dodijeljen status viteza. Također je bio i član engleskog parlamenta od 1689. do 1690. godine.  Preminuo je 31. marta 1727. godine i sahranjen je u crkvi Westminster u Londonu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj