NAUČILI SMO DA SE TAKO NE DONOSI DEMOKRATIJA! Antony Blinken: ‘USA više neće poduzimati skupe vojne intervencije’

Američki državni sekretar Antony Blinken je, govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država (USA), poručio da njegova zemlja više neće poduzimati skupe vojne intervencije u drugim zemljama u ime demokracije, niti pokušavati vojnom snagom zamijeniti autoritarne režime. 

Entoni-Blinken

Blinken je na konferenciji za novinare u State Departmentu saopćio vanjskopolitičke prioritete administracije Joea Bidena. 

Objašnjavajući da je jedan od prioriteta borba protiv epidemije koronavirusa (COVID-19), odnosno globalna zdravstvena sigurnost, Blinken je rekao kako su među prioritetima i preokret globalne ekonomske recesije i ponovno oživljavanje demokratije. 

USA će promovirati demokratiju na globalnom nivou, rekao je Blinken, te dodao:

Ali nećemo pokušavati vratiti demokraciju skupim vojnim intervencijama ili pokušajima nasilnog rušenja autoritarnih režima. U prošlosti smo koristili ove taktike. Međutim, unatoč dobroj namjeri, nisu uspjeli. Dali su lošu reputaciju za ponovno oživljavanje demokratije i narušili povjerenje u američki narod. Mi ćemo drugačije raditi.

Naglasio je da će Biden dati prioritet diplomaciji nad vojnom moći. Prema riječima Blinkena, USA je naučio teške lekcije iz ratova i američki narod je umoran od dugotrajnih američkih intervencija.

Blinken je pojasnio kako vojna sila igra ograničenu ulogu u izgradnji trajnog mira, posebno nakon intervencija u Afganistanu i na Bliskom istoku.

“Kada u budućnosti budemo trebali koristiti vojnu silu, to ćemo činiti samo ako su naši ciljevi i misije jasni i ostvarivi, u skladu s našim vrijednostima, zakonima i uz pristanak američkog naroda. I to ćemo raditi zajedno s diplomatijom”, rekao je Blinken. 

Govoreći o odnosima USA i Kine, Blinken je ocijenio kineske odnose sa USA kao “najveći geopolitički test 21. stoljeća”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj