DVIJE AMERIČKE SAVEZNE DRŽAVE ODLUČILE UKINUTI OBAVEZU NOŠENJA MASKI! Bajden poručio: ‘To je neandertalsko razmišljanje’

Američki predsjednik Džo Bajden kritikovao je odluke o ublažavanju mjera protiv Kovid 19 guvernera saveznih država Teksas i Misisipi i nazvao ih neandertalskim razmišljanjem u situaciji kada je veći broj preminulih od pandemije korona virusa, prenosi Rojters.

President Biden's 'Fire on the Spot' Policy Is a Bad Idea for Your Business  | Inc.com

Agencija navodi da je Bajden na pitanje novinara da li ima poruku za guvernera Teksasa i Misisipija, koji su donijeli odluku o ukidanju obaveze nošenja maski, rekao da je to velika greška i da su svi do sada shvatili koliko je značajno nošenje maski u borbi sa virusom.

– Posljednja stvar koja nam treba je neandertalsko razmišljanje – sve je u redu, skinite maske. Zaboravite to. Još je važno nositi maske – rekao je američki predsjednik prije sastanka s demokratskim i republikanskim zastupnicima posvećenom borbi protiv karcinoma.

Bajden je naglasio da sve veća dostupnost vakcina presudna u obuzdavanju pandemije, ali da je i dalje od najveće važnosti primjena onih mjera u vezi sa nošenjem maski, pranjem ruku i fizičkim distanciranjem.

Rojters prenosi da je na pitanje o Bajdenovoj izjavi, guverner Misisipija Tejt Rivs za televiziju Fox News poručio da u toj saveznoj državi više nemaju zdravstvenu krizu i naglasio da bi želio vidjeti predsjednika koji više veruje Amerikancima umesto što više vrijeđa Amerikanace.

Države širom USA počele su da ublažavaju restrikcije uvedene radi sprječavanja širenje virusa. Te mjere se sprovode uprkos primjedbama Bijele kuće i vodećeg stručnjaka za infektivne bolesti, Antonia Faucija, navodi agencija.

U Teksasu, republikanski guverner Greg Abot ukinuo je obavezu nošenja maski dok je demokratska guvernerka Mičigena Grečen Vitmer ublažila ograničenja na broj gostiju u restoranima, i dozvoljeni broj gostiju na javnim i privatnim okupljanjima.

U USA je do sada od Kovid-19 preminulo više od pola miliona ljudi, a dnevni broj novozaraženih u zemlji i dalje prelazi 50.000, iako je do sada primijenjeno na desetine miliona vakcina, prenosi Rojters. Samo u prvom mjesecu Bajdenovog mandata preminulo je 100.000 Amerikanaca.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj