IZETBEGOVIĆ NAKON IZNENADNOG SASTANKA U ZGRADI DELEGACIJE EU U SARAJEVU: ‘Razgovarali smo o starim temama, dva ambasadora nam pokušavaju pomoći da se napravi bolja atmosfera’

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon iznenadnog i nenajavljenog sastanka s liderima SNSD-a Miloradom Dodikom, HDZ-a Draganom Čovićem i ambasadorima EU i SAD-a, Johanom Sattlerom i Ericom Nelsonom kazao je da se razgovaralo o “starim temama”.

bakir1234

Medijima se nakon sastanka obratio samo Bakir Izetbegović.

“Dva ambasadora pokušavaju nam pomoći da se napravi jedna bolja atmosfera, da se krene po pitanju bitnijih reformi naročito po pitanju implementacije 14 prioriteta Evropske komisije”, kazao je.

Istakao da su Dodik, Čović i on insistirali na pomoći u nabavci vakcina i migrantskoj krizi.

“Ušlo se i u pitanje sastanaka HDZ i SDA, da li se može iči samo Izborni zakon kao zakon ili je potrebna ustavna reforma. Dakle set starih pitanja”, dodao je.

Izetbegović je po izlasku sa sastanka kazao da je zadovoljan atmosferom i željom svih aktera sastanka da se napravi bolja atmosfera u državi i da se krene u reforme.

“Tu su bila i pitanja prenosa nadležnosti, uz otpor RS-a. Ali ništa nismo zakovali. Postoji spremnost da se pokrenemo”, poručio je komentarišući prioritete EU.

Na pitanje čija spremnost postoji, lider SDA nije želio odgovoriti.

Pored lider SDA, SNSD-a i HDZ-a na sastanku su bili i Denis Zvizdić i Borjana Krišto.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj