VIDEO: Raketa kompanije SpaceX uspješno odradila testni let, no nakon slijetanja došlo je do eksplozije!

Prototip rakete Starship Mars kompanije SpaceX, poznat po imenu SN10, uspješno je odradio probni let i slijetanje na jugu američke savezne države Teksas u srijedu, javlja CNN.

Raketa je poletkela oko 17:15 po lokalnom vremenu, dosegnula je visinu od oko devet i pol kilometara i potom uspješno sletijela. Ipak, veselje zbog uspješnog slijetanja nije dugo trajalo. Raketa se odmah po slijetanju počela naginjati na jednu stranu, a osam minuta kasnije došlo je do eksplozije.

No, SpaceX je postigao ono što je želio – odraditi test i napraviti prvo okomito spuštanje rakete Starship. Prethodna dva testa prototipova rakete Starship Mars završila su ekspozijama prije slijetanja.

Zašto je došlo do eksplozije nakon slijetanja još se ne zna. Inženjer kompanije SpaceX John Insprucker istaknuo je da kompanija već radi na drugim prototipovima te da će verzija SN11 uskoro biti spremna za testiranje.

Zanimljivo, prijenos uživo samog testa na SpaceX-ovoj stranici prekinut je nakon što je raketa uspješno sletjela. No, neki korisnici na svojim su kanalima nastavili prenositi sve što se događa te su uhvatili trenutak eksplozije koji je raketu ponovno odbacio u zrak prije no što se srušila na zemlju i – nestala u plamenu.

“RIP SN10, časno otpuštanje” – komentirao je kratko na svom Twitteru Elon Musk, osnivač SpaceX-a. On razvija sljedeću generaciju rakete Starship u svrhu odlaska na Mars i Mjesec. Raketa Starship u središtu je ambicije Elona Muska da svemirske letove učini dostupnije ljudima.

Posljednji prototip, SN10, poletio je iz Boca Chice u Teksasu. Dva prijašnja prototipa (SN8 i SN9) srušila su se prilikom slijetanja u decembru i onda ponovno početkom februara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj