SLOVENSKI PREDSJEDNIK UOČI POSJETE BiH: Proširenje EU na zapadni Balkan važno geopolitičko pitanje!

Predsjednik Slovenije Borut Pahor istakao je kako smatra da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan važno geopolitičko pitanje.

Sloveniya Respublikasinin Prezident Prezident Ilham Eliyeve tebrik mektubu  unvanlayib

“Snažno zagovaram proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana – riječ je o geopolitičkom pitanju koje je izuzetno važno. Naravno, zemlje koje teže da postanu članice EU moraju da obave svoj dio posla, a ja lično podstičem svoje kolege iz EU da ispune svoj dio”, rekao je Pahor, koji sutra dolazi u posjetu BiH.

On je potvrdio da Slovenija nudi BiH političku podršku i konkretnu tehničku pomoć na putu približavanja EU.

Prema njegovim riječima, na sutrašnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH biće razgovarano o regionalnoj saradnji, prije svega o pripremama za inicijativu Brdo-Brioni proces, sastanku koji bi trebalo da bude održan početkom aprila, odnosno kada to epidemiološka situacija dozvoli.

Pahor će tokom posjete Sarajevu posjetiti i pripadnike Vojske Slovenije koji djeluju u okviru operacije Eufora ALTEA i NATO komande u BiH.

Odlični odnosi sa BiH

On je naglasio da BiH i Slovenija imaju odlične odnose i razvijenu ekonomsku saradnju.

Prema njegovim riječima, neka od otvorenih bilateralnih pitanja odnose se na status ITF-a, institucije koja više od 20 godina pomaže u uklanjanju mina, kao i na neka pitanja sukcesije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj