Litvanija odbila izručiti Svetlanu Tihanovsku Bjelorusiji

Bjelorusija je u petak od Litvanije zatražila izručenje opozicione liderke Svetlane Tihanovske, ali je Vilnius odmah odbacio taj zahtjev.

TREĆA NOĆ NEMIRA U BJELORUSIJI, SUKOBI POLICIJE I DEMONSTRANATA!  Tikhanovskaya objavila video poruku: 'Ne sukobljavajte se s policijom, ne  izlazite na ulice, ne želim krv i nasilje' - GlobalCir

Tužilaštvo Bjelorusije je navelo da je od kolega u Litvaniji, na osnovu bilateralnog sporazuma iz 1992. godine, zatražilo izručenje Tihanovske, kako bi bila procesuirana “zbog krivičnih djela protiv javne sigurnosti”, u vezi s ulogom koju je imala u protestnom pokretu poslije predsjedničkih izbora u augustu prošle godine.

Međutim, litvanski ministar vanjskih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je da “svi koji su utočište našli u Litvaniji mogu se osjećati sigurno, jer neće biti vraćeni režimima koji ih traže, bilo zbog njihove borbe za demokratiju i slobodu izražavanja, ili zbog njihovih uvjerenja”.

“Imamo samo jednu stvar kazati bjeloruskom režimu: prije će postati hladno u paklu nego što ćemo razmotriti vaš zahtjev”, kazao je Landsbergis, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Tihanovska, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju, kako bi izbjegla hapšenje, na Twitteru je izrazila zahvalnost toj zemlji, “ne samo na suprotstavljanju” režimu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, već i na “slanju snažne poruke podrške Bjelorusima”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj