NAKON CJELONOĆNOG ZASJEDANJA: Senat usvojio veliki paket pomoći od 1.900 milijardi dolara u omjeru glasova 50:49

Senat je u subotu usvojio plan predsjednika Džoa Bajdena za oporavak od pandemije COVID-a 19 vrijedan 1.900 milijardi dolara, nakon cjelonoćnog zasjedanja na kojem je među demokratima najviše neslaganja bilo oko pomoći za nezaposlene, a republikanska manjina nije uspjela u pokušajima da progura tridesetak amandmana, prenosi Reuters.

Official: Dems OK tighter income limits for COVID-19 relief | www.WDIO.com

Paket uključuje 400 milijardi dolara za jednokratne isplate većini Amerikanaca u iznosu od 1.400 dolara, 300 dolara sedmično za produžene naknade za 9,5 miliona ljudi koji su u krizi ostali bez posla i 350 milijardi dolara pomoći državnim i lokalnim vlastima kojima su se zbog pandemije smanjili budžeti.

Plan je u senatu prošao sa 50 glasova ‘za’ i 49 ‘protiv’, a nijedan republikanac nije glasao za jedan od najvećih paketa poticaja u historiji SAD-a.

Borba nije gotova jer se zakon mora vratiti u zastupnički dom koji je prije sedam dana odobrio nešto drugačiju verziju.

Zakon je prioritet za Bajdena nakon što je korona virus usmrtio više od 520 hiljada Amerikanaca. Otkako je preuzeo mandat broj umrlih se naglo povećao za 120.000.

Raspava i glasanje trajali su rekordnih 11 sati i 50 minuta, najduže u modernoj eri.

Demokrate su nastojale ispregovarati visinu iznosa podrške za nezaposlene kako bi zadovoljili centriste, u prvom redu senatora Joea Manchina, demokratu koji zastupa Zapadnu Virginiju, koja je velikom većinom podržala republikanskog bivšeg predsjednika Donalda Trampa na izborima u novembru.

Produžene isplate za nezaposlene pokazale su se najspornijim dijelom zakona. U verziji koja je u prošlu subotu prošla u zastupničkom domu tražilo se 400 dolara sedmično, no kompromisom se ta podrška smanjila na 300 dolara.

U tom je tekstu predloženo i dvostruko povećanje minimalne satnice od 15 dolara, što je Senat također odbio.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj