ODLUKU OBJASNIO U PISMU UPUĆENOM KONGRESU! Džo Bajden produžio sankcije Iranu do marta 2022. godine

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) produžio je odluku vezanu za proglašenje vanrednog stanja u odnosima sa Iranom za još godinu dana. Samim tim, sankcije koje su nametnute Iranu iz USA ostaju na snazi sve do 2022. godine, saopćeno je iz Bijele kuće.

Opinion | Joe Biden speaks on Iran — and bolsters his electability argument  - The Washington Post

U odluci koja je objavljena na stranici Bijele kuće navodi se kako je vanredno stanje sa Iranom proglašeno još 1995. godine u skladu sa Zakonom o međunarodnim vanrednim ekonomskim mjerama.

Sankcije su uvedene još u vrijeme američkog predsjednika Billa Clintona, a razlog za njihovo uvođenje, kako su naveli iz USA, jeste suočavanje sa prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Američkih Država zbog politike iranske vlade.

Nakon dolaska na mjesto predsjednika USA, Bajden je nastavio provoditi istu politiku prema Iranu kao i njegovi prethodnici te je naglasio kako se vanredno stanje nastavlja zbog niza razloga koji se tiču iranskog razvoja naoružanja i finansiranja terorističkih grupacija na Bliskom istoku.

“Akcije i politike iranske vlade, što uključuje razvoj projektila i drugih konvencionalnih oružanih kapaciteta, kao i podrška terorističkim grupama i aktivnostim Islamske revolucionarne garde, nastavljaju predstavljati izvanredne prijetnje nacionalnog sigurnosti, vanjskoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Američkih Država. Iz tih razloga, nacionalna vanredna situacija proglašena 15. marta 1995. godine ostaje na snazi i nakon 15. marta 2021. godine. U skladu sa zakonima, produžavam vanrednu situaciju na još godinu dana”, stoji u saopćenju američkog predsjednika.

S obzirom na produženje vanrednog stanja, Bajden je naglasio kako će se i sankcije nametnute Iranu zadržati još godinu dana. Ovu odluku Bajden je u pismu objasnio predstavnicima oba doma Kongresa USA.

“Politika iranske vlade i dalje je prijetnja za nacionalnu sigurnost USA. Zbog ovih razloga, donio sam odluku kako je neophodno nastaviti sa vanrednom situacijom kao i održavanjem na snazi sveobuhvatnih sankcija protiv Irana kako bi se na adekvatan način odgovorilo na ovu prijetnju”, stoji u zaključku Bajdenovog pisma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj