ISTRAŽIVANJA EVROPSKIH MEDIJA: Ruski i kineski hakeri stoje iza napada na Evropsku agenciju za lijekove

Ruska obavještajna agencija i kineski špijuni stoje iza prošlogodišnjeg hakerskog napada na Evropsku agenciju za lijekove (EMA), izvijestile su nizozemske novine De Volkskrant pozivajući se na izvore bliske istrazi, prenijela je agencija Reuters.

Hackers ′manipulated′ stolen COVID vaccine papers, says EU agency | News |  DW | 16.01.2021

Iz Evropske agencije za lijekove sa sjedištem u Amsterdamu izvijestili su u decembru o hakerskom napadu u kojem su dokumenti o vakcinama i lijekovima protiv COVID-a 19 ukradeni i procurili na internet.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar u subotu, ali iz Moskve su više puta demantirane optužbe za hakiranje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također nije bilo dostupno za komentar, a iz Pekinga je ranije rečeno da se čvrsto protive svim oblicima hakerskih napada.

Istraga s nizozemskim i evropskim pravosudnim tijelima

EMA je pokrenula istragu s nizozemskim i evropskim pravosudnim tijelima, ali do sada nije iznijela detalje o tome ko bi mogao biti krivac za napade.

Nizozemske novine De Volkskrant u subotu su izvijestile da je EMA na meti kineskih špijuna još od prve polovice 2020, a kasnije tokom godine postala je meta i ruskih obavještajaca.

Kinezi su pristup dobili hakiranjem sistema njemačkog univerziteta, stoji u novinskom izvještaju, dok su Rusi navodno iskoristili nedostatke u EMA-inom postupku prijave korisnika u dva koraka i drugim vrstama odbrane od hakerskih napada.

Navodni ruski hakeri imali su pristup sistemima EMA-e više od mjesec dana, rekli su izvori za De Volkskrant.

Uglavnom ih je zanimalo koje će zemlje koristiti vakcinu protiv COVID-a 19 koje su razvili Pfizer i BioNTech i koliko će doza kupiti, dodaju iz nizozemskih novina.

Pfizer i BioNTech objavili su ubrzo nakon otkrića prvog hakerskog napada na EMA-u da je pristupljeno dokumentima koji se odnose na njihovu vakcinu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj