SVE OPCIJE JOŠ UVIJEK NA STOLU! Blinken predložio mirovnu konferenciju o Afganistanu pod okriljem UN-a!

Američki državni sekretar Antony Blinken predložio je mirovnu konferenciju o Afganistanu pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) u pismu upućenom afganistanskom predsjedniku Mohammadu Ashrafu Ghaniju, javili su američki mediji.

Entoni-Blinken

U pismu Ghaniju datiranom na 28. februar, Blinken je predložio mirovnu konferenciju pod okriljem UN –a u Turskoj, „na kojoj bi se raspravljalo o jedinstvenom pristupu podršci miru u Afganistanu“, javio je New York Times koji je imao uvid u kopiju prijedloga.

Posrednici iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije, Pakistana, Irana i Indije prisustvovali bi predloženoj konferenciji pod okriljem UN-a, navodi se u novinskom izvještaju.

Prijedlog takođe uključuje „mapu puta“ za buduću afganistansku vladu u kojoj bi participirali i talibani, izmjenu afganistanskog ustava i odredbe trajnog i sveobuhvatnog primirja.

Blinken navodi u pismu da Sjedinjene Države još nisu odlučile da povuku preostalih 2.500 vojnika iz Afganistana do maja, ali je izrazio zabrinutost da bi „talibani mogli ostvariti rapidne teritorijalne pomake nakon američkog povlačenja“.

Novine također pišu da su postojanje pisma, o kome je prvi izvijestio TV kanal TOLOnews u Afganistanu, potvrdili američki zvaničnik u Washingtonu i afganistanska vlada.

Portparol američkog State Departmenta odbio je, ipak, komentirati pismo.

“Nismo donijeli nikakve odluke po pitanju naših snaga u Afganistanu nakon 1. maja. Sve opcije su na stolu”, kazao je portparol.

USA i afganistanska vlada potpisali su sporazum krajem februara 2020. koji poziva na puno povlačenje američkih vojnih snaga iz Afganistana do maja 2021. ukoliko talibani ispune uslove iz sporazuma, među kojima je i prekid veza s terorističkim grupama.

Administracija predsjednika Bajdena tvrdi da Talibani nisu ispunili svoje obaveze u okviru sporazuma sa USA.

Rat u Afganistanu odnio je živote oko 2.400 američkih vojnika i najduži je u američkoj historiji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj