U PODZEMNOM POSTROJENJU! Promatrač UN-a: Iran je počeo obogaćivati ​​uranij trećom serijom naprednih centrifuga!

Iran je počeo obogaćivati ​​uranij trećom serijom naprednih centrifuga IR-2m u svom podzemnom postrojenju u Natanzu, rekao je danas nuklearni promatrač Ujedinjenih naroda državama članicama, što predstavlja nastavak kršenja nuklearnog sporazuma Teherana iz 2015. godine s velikim silama.

o-10286361-1280

Iran je nedavno počeo ubrzano kršiti uvjete sporazuma kojim je oslobođen financijskih sankcija u zamjenu za ograničavanje nuklearnih aktivnosti.

Teheran je počeo kršiti ograničenja nakon što je 2018. godine tadašnji američki predsjednik Donald Tramp povukao USA iz sporazuma i vratio sankcije Iranu. 

Čini se da je namjera pojačanog kršenja uvjeta sporazuma povećanje pritiska na Trampova nasljednika Džoa Bajdena. Novi američki predsjednik želi oživjeti sporazum, ali se Washington i Teheran sukobljavaju oko toga ko bi prvi trebao učiniti ustupak.

Iran prešao prag od 3.67 posto obogaćenog uranija

Sporazumom je Iranu dozvoljeno obogaćivanje uranija samo prvom generacijom centrifuga IR-1 u podzemnom komercijalnom postrojenju FEP u Natanzu. Iran je u novembru počeo obogaćivanje prvom serijom strojeva IR-2m koji su daleko učinkovitiji. 

Agencija je 7. marta 2021. na FEP-u potvrdila da je Iran počeo unositi prirodni UF6 (uranijev heksafluorid) u treću kaskadu centrifuga 174 IR-2m”, navodi u izvješću Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koje je vidio Reuters i odnosi se na uranijev heksafluorid, oblik u kojemu se uranij postavlja u centrifuge kako bi se pročistio. 

“Četvrta kaskada centrifuga 174 IR-2m je postavljena, ali tek se treba puniti prirodnim UF6, postavljanje pete kaskade centrifuga IR-2m je u toku, a postavljanje šeste kaskade centrifuga IR-2m tek treba započeti”, dodaje se. 

Pored svojih strojeva IR-1 Iran sada koristi centrifuge 522 IR-2m za obogaćivanje uranija do pet posto fisijske čistoće na FEP-u, dodala je IAEA. To prelazi prag od 3.67 posto obogaćenog uranija koji je dozvoljen sporazumom, ali je manji od praga od 20 posto, što je razina na kojoj se uranij obogaćuje u drugom pogonu u Fordowu.

Uranij obogaćen na razini od 90 posto može se koristiti za izradu atomskog oružja.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj