ISTAKNUTI AMERIČKI VIROLOG OTVORENO O PORIJEKLU VIRUSA! Robert Redfield: ‘Virus koji uzrokuje Covid-19 potječe iz laboratorije u Wuhanu, drugačije objašnjenje nije biološki održivo’

Robert Redfield, bivši direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je da vjeruje da virus koji uzrokuje Covid-19 potječe iz laboratorije u Wuhanu u Kini.

virus-wuhan-123

Kako je koronavirus tako brzo postao jedan od najzaraznijih virusa koje znamo u čovječanstvu, za prijenos s čovjeka na čovjeka

U intervjuu za CNN koji je emitiran u petak, bivši dužnosnik Trampove administracije također je kazao da se virus počeo prenositi unutar središnje kineske provincije Hubei u septembru ili oktobru 2019. godine, što je potencijalni vremenski okvir više u skladu s glavnim znanstvenim stavovima. „To je moj vlastiti pogled. To je samo mišljenje. Sad mi je dozvoljeno da imam mišljenja ”, rekao je Redfield, koji je bio direktor CDC-a od 2018. do kraja mandata bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Sada je viši savjetnik za javno zdravstvo guvernera Marylanda Larryja Hogana o odgovoru države na pandemiju, navodi Politico.

U vezi s porijeklom virusa, Redfield je dalje rekao: „Mišljenja sam da je ovaj patogen najvjerovatnije porijeklom iz Wuhanske laboratorije. Pobjegao je. Drugi ljudi ne vjeruju u to. To je u redu. Nauka će to na kraju shvatiti. Nije neobično da respiratorni patogeni na kojima se radi u laboratoriju zaraze laboratorijskog radnika.”

Redfield je u petak naglasio da njegova procjena porijekla virusa “ne prejudicira prethodnu namjeru” kineske vlade. Ali ponovio je da ne vjeruje da je virus “nekako prešao sa šišmiša do čovjeka i u tom trenutku … postao jedan od najzaraznijih virusa koje znamo u čovječanstvu, za prijenos s čovjeka na čovjeka.” Bivši direktor CDC-a objasnio je da je normalno, kada patogen pređe sa životinje na čovjeka, „treba mu vremena da shvati kako postati sve efikasniji u prenošenju s čovjeka na čovjeka. Jednostavno mislim da ovo nema biološkog smisla za virus koji uzrokuje Covid-19″, rekao je.

Redfield napominje da je se povećana viralefikasnost tog virusa mogla njegovati u laboratorijskim uvjetima: „Da, recimo to, imam koronavirus i radim na njemu. Većina nas u laboratoriju pokušava uzgajati virus. Trudimo se da pomognemo da raste sve bolje i bolje, sve bolje i bolje, sve bolje i bolje, tako da možemo eksperimentirati i shvatiti o tome. To je način na koji gledam na to pitanje”.

Anthony Fauci kaže da je ‘laboratorijsko porijeklo’ malo vjerovatna mogućnost

Mnogi stručnjaci kažu da ne mogu u potpunosti isključiti mogućnost da je virus pobjegao iz laboratorija, iako takav scenarij smatraju malo vjerovatnim.

Anthony Fauci, glavni nacionalni stručnjak za zarazne bolesti, govorio je o Redfieldovom intervjuu kasnije u petak na informativnom sastanku članova Tima za odgovor na pandemiju Covid-19 Bijele kuće. Rekao je da je njegov bivši kolega “samo iznosio mišljenje” o mogućem porijeklu virusa.

“Mislim da je ono što je vjerovatno izrazio jest da sigurno postoje mogućnosti … kako se virus prilagodio efikasnom širenju među ljudima”, rekao je Fauci. „Jedna od njih je u laboratoriju. A jedan od njih – što je vjerovatnije, s čime se slaže većina javnih zdravstvenih službenika – jest da se neprimijećeno širio u Kini nekoliko sedmica, ako ne i mjesec dana ili više, što je značilo da je kada je kada klinički prepoznat već bio prilično dobro prilagođen.”

Direktorica CDC-a Rochelle Walensky, nasljednica Redfielda, dodala je: “Nemam nikakve naznake ni za niti protiv bilo koje od hipoteza koje je dr. Fauci iznio.”

Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki također se odmjerila na primjedbama Redfielda na vlastitom brifingu u petak, rekavši da će Bajdenova administracija sačekati rezultate predstojećeg izvještaja WHO-ai “pažljivo pogledati te informacije kad budu dostupne”.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:
  1. […] ISTAKNUTI AMERIČKI VIROLOG OTVORENO O PORIJEKLU VIRUSA! Robert Redfield: ‘Virus koji uzrokuje Cov… […]

  2. […] virusa, uključujući i bivšeg direktora američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dr. Roberta Redfielda. U januaru je američki Stejt department objavio informativni list u kojem se navodi da se “ima […]

Komentiraj