Zbog sporog rasta potražnje: Cijene nafte pale ispod 64 dolara po barelu

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 64 dolara jer je trgovce zabrinula procjena vodećih proizvođača da bi potražnja ove godine trebala rasti slabije no što se do sada očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u svibnju pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63.82 dolara. U aktivnijim ugovorima za isporuke u lipnju cijena se smanjila za 30 centi, na 63.87 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 60.27 dolara.

U fokusu je trgovaca danas procjena Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, prema kojoj bi potražnja za naftom ove godine trebala rasti za 300 tisuća barela dnevno slabije no što se do sada očekivalo, prema izvješću sa sastanka stručnjaka.

OPEC+ sastat će se u četvrtak kako bi definirao proizvodnu politiku u predstojećem razdoblju.

“S obzirom na pesimistične izglede, čini se vjerovatnim da će važeće proizvodne kvote ostati na snazi ​​još mjesec dana”, kazao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

OPEC + trenutno ograničava proizvodnju za nešto više od sedam miliona barela dnevno kako bi podržao cijene i smanjio preveliku ponudu. Saudijska Arabija samoinicijativno je odlučila smanjiti proizvodnju za dodatnih milion barela dnevno.

“Na tržištu nafte i danas nagađaju kakvu će politiku opskrbe OPEC+ izložiti na sutrašnjem sastanku, ali cijena barela u Londonu od 64 dolara signalizira da trgovci očekuju oprezan pristup grupe”, rekla je analitičarka Rystad Energyja Louise Dickson.

Kuvajtski ministar nafte Mohammad Abdulatif al-Fares izrazio je u srijedu “oprezni optimizam” da će se globalna potražnja za naftom poboljšati kako programi cijepljenja protiv covida-19 budu ubrzavali, a industrijska se proizvodnja bude oporavljala.

Značajniji pad cijena zakočio je podatak da je kineska proizvodnja u martu porasla najsnažnije u tri mjeseca, nakon kratkog zatišja tokom lunarnih novogodišnjih blagdana.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 63.37 dolara, što znači da je porasla 69 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj