IRAN I SVJETSKE SILE SPREMNE POZDRAVITI POVRATAK USA U NUKLEARNI SPORAZUM! Price: USA i Iran dogovorili početak indirektnih nuklearnih pregovora

Iran i velike svjetske sile učesnice u u sporazumu (JCPOA) koji ima za cilj odvratiti Teheran od razvoja nuklearnog oružja, saopćili su da su spremni da podrže povratak Sjedinjenih Američkih Država u sporazum.

usa-iran123

“Grupa – Evropska unija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Velika Britanija i Iran priznala je perspektivu punog povratka USA u JCPOA, i naglasila spremnost da se pozitivno bavi time u zajedničkom naporu“, saopćio je predsjedajući sastanka zvaničnika na visokom nivou, koristeći akronim za nuklearni sporazum, zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Učesnici su saopćili da su „naglasili svoju predanost očuvanju JCPOA i raspravljali su o modalitetima povratka njegovoj punoj i efektivnoj provedbi“, navodi se u saopćenju objavljenom nakon njihovog virtualnog sastanka.

Grupa je saopćila da će nastaviti razgovore u utorak u Beču o sporazumu iz 2015. „u cilju jasne identifikacije sankcija koje će biti ukinute i mjera provedbe nuklearnog sporazuma“.

Američki zvaničnici nisu imali nikakvog javnog komentara, ali je Washington u četvrtak pozdravio vijest da će se Evropljani sastati s Irancima u pokušaju da ponovo pokrenu razgovore. Portparol američkog State Departmenta Ned Price nazvao je nova dešavanja „pozitivnim korakom“.

Bivši predsjednik Donald Tramp povukao je Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma u 2018. a sadašnji čelnik Džoa Bajden izjavio je da je pridruživanje sporazumu prioritet za njegovu administraciju. Bajdenova administracija i Iran razlikuju se oko svih uslova koje Washington postavlja za svoj povratak, među kojima i tempiranje ukidanja američkih sankcija protiv Irana.

U današnjem saopćenju sa sastanka održanog pod predsjedanjem EU navodi se da će koordinator grupe „takođe intenzivirati odvojene kontakte u Beču“ sa svim učesnicima nuklearnog sporazuma i Sjedinjenim Državama.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif odmah je naglasio da nikakav sastanak nije planiran između iranskih i američkih zvaničnika.

Zarif navodi u tweetu da je cilj sastanka u Beču „rapidno finaliziranje ukidanja sankcija i nuklearne mjere za usklađeno uklanjanje svih sankcija nakon iranskih mjera ublažavanja“.

Iranska državna televizija navela je riječi Abbasa Araghchija, iranskog nuklearnog pregovarača na virtualnom sastanku, tokom današnjih rasprava da „svaki povratak USA nuklearnom sporazumu ne zahtijeva nikakve pregovore i put je prilično jasan“.

USA se mogu vratiti sporazumu i prestati kršiti zakon na isti način na koji su se povukle iz sporazuma i nametnule nelegalne sankcije Iranu”, izjavio je Araghchi.

Ruski ambasador u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, izjavio je „kako je utisak da smo sada na pravom putu, ali put pred nama neće biti lagan i zahtijevat će intenzivne napore. Izgleda da su naše zemlje spremne na to“, prenosi AP.

Price: USA i Iran dogovorili početak indirektnih nuklearnih pregovora

Sjedinjene Američke Države (USA) saopštile su da su se dogovorile da učestvuju u indirektnim nuklearnim pregovorima koji počinju sljedeće nedelje sa Iranom.

Portparol State Departmenta Ned Price naveo je da zasada neće biti nikakvih direktnih razgovora sa Iranom, te da će se USA umjesto angažovati u razgovorima sa “evropskim, ruskim i kineskim partnerima”.

Ti razgovori će biti fokusirani na identifikaciju pitanja koja su povezana sa međusobnim povratkom u sklad sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine”, rekao je Price.

Diplomatija će biti usredsređena na radne grupe koje će formirati EU sa ostalim učesnicima u Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA), uključujući Iran.

Primarna pitanja o kojima će se razgovarati su nuklearni koraci koje bi Iran trebalo da preduzme da bi se vratio u skladu sa uslovima JCPOA i koraci za ublažavanje sankcija koje bi Sjedinjene Američke Države morale da preduzmu da bi se vratili u usklađenost”, rekao je Price.

Iako administracija Džoea Bajdena trenutno ne predviđa održavanje bilo kakvih direktnih razgovora sa Iranom, Price je rekao da USA “ostaju otvorene za tu ideju”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj