RIJAD BLAGONAKLONO GLEDA NA PROŠIRENJE ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’! Saudijski ministar: Dogovor s Izraelom će biti ‘izuzetno koristan’ za regiju!

Sporazum o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela bio bi od koristi za regiju, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova, dodajući da potencijalni sporazum “u velikoj mjeri zavisi od napretka mirovnog procesa”.

NETANYAHU POTVRDIO DA JE POSJETIO SAUDIJSKU ARABIJU, POZVAO ARAPE U IZRAELU  DA GLASAJU ZA NJEGA: 'Kao i u slučaju Emirata, ne mogu unaprijed otkrivati  detalje' - GlobalCir

Saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al Saud je tokom intervjua u četvrtak rekao da će “normalizacija statusa Izraela u regiji donijeti ogromne koristi cjelokupnoj regiji”. “Bilo bi to izuzetno korisno u ekonomskom, socijalnom i sigurnosnom pogledu”, rekao je u intervjuu za CNN.

Saudijska Arabija je i ranije davala slične komentare. “Ono što trebamo ostvariti je mirovni sporazum koji garantira dostojanstvo Palestinskoj državi i djelotvornu suverenost koju Palestinci mogu prihvatiti”, rekao je princ Faisal u decembru prošle godine.

Vizija Saudijske Arabije

Dodao je da je normalizacija odnosa sa Izraelom već dugo dio vizije Saudijske Arabije, rekavši da kraljevina planira poboljšati odnose u zamjenu za stvaranje palestinske države unutar granica iz 1967. godine.

U septembru prošle godine članice Arapske lige, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su Abrahamov sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom. Njihov potez slijedili su Sudan i Maroko. Riječ je o prvim sporazumima takve vrsta nakon što su Egipat 1979., a Jordan 1994. priznali Izrael.

Pošlogodišnjim sporazumima, uz posredovanje administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, je dogovoreno da Izrael odustane od planirane aneksije dijelova Palestine.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj