POČETAK PROIZVODNJE U MAJU?! Srbijanski institut ‘Torlak’ potpisao sporazum za proizvodnju Sputnjika V, najavljena izgradnja nove ‘Covid bolnice’ u Novom Sadu!

Institut Torlak danas je potpisao sporazum koji će omogućiti proizvodnju vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V u Srbiji, saopšteno je iz kabineta ministra Nenada Popovića.

Sporazumi Rusije sa kompanijama iz četiri zemlje EU o proizvodnji Sputnjik V

Sporazum o transferu tehnologija potipisan je sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum, saopštio je Popović, koji je i predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom. Dogovorom je predviđeno da ruska strana prenosi srbijanskoj podatke o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju vakcine Sputnjik V u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

„Od ovog trenutka za Torlak su otvoreni podaci vezano za proizvodnju vakcine Sputnjik V koju je razvio najrenomiraniji ruski institut za virusologiju Gamaleja. Radi se o osjetljivim i povjerljivim podacima koje mogu da razmijene samo partneri koji imaju ogromno međusobno povjerenje“, rekao je Popović.

On je najavio da će na Institutu Torlak tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vackine Sputnjik V.

Uzorci iz ovih validacionih serija bitće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut Gamaleja u Moskvi. Nakon što Institut Gamaleja potvrdi validnost uzoraka proizvedenih u Torlaku, Institut kreće sa proizvodnjom vakcine“, rekao je Popović.

Dodao je da se početak proizvodnje očekuje do 20. maja ove godine i najavio da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V.

Ministar je izrazio zahvalnost ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ruskoj Vladi, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu Gamaleja, kompaniji Generijum i Institutu Torlak, koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv koronavirusa na svojoj teritoriji.

Ovo je historijski trenutak za našu zemlju. Zahvaljujući našim ruskim prijateljima, Srbija će moći da sačuva zdravlje i živote svojih građana. I što je veoma važno, ovo je početak obnove suvereniteta naše zemlje u proizvodnji vakcina, koje će biti važan resurs za svaku državu u budućnosti“, naveo je Popović.

Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će za 14 dana biti postavljen kamen temeljac za izgradnju nove kovid bolnice u Novom Sadu u kojoj će biti 600 ležajeva od kojih 200 intenzivne njege.

„Izgradit ćemo je za četiri mjeseca kao što smo to uradili u Kruševcu, jer će kovid ovdje biti još nekoliko godina, zato je važno da se vakcinišemo“, rekao je Vučić na Televiziji Pink.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj