Kina šalje mlažnjake, Taipei uzvraća: Borit ćemo se do kraja!

Kina je poslala dodatne mlažnjake u tajvanski zračni prostor u srijedu, na što je reagirao tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu, kazavši da će se Tajvan, u slučaju kineskog napada, boriti do kraja.

Taiwan claims 'severe provocation' after China military drills | Financial  Times

Tajvan je više puta protestirao zbog povećanih kineskih vojnih aktivnosti u posljednjim mjesecima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters. Kineska avijacija gotovo na dnevnom nivou upada u zračni prostor Tajvana, koji smatra integralnim dijelom svog teritorija. Peking je u ponedjeljak objavio da borbena grupa nosača aviona izvodi vježbu blizu otoka.

Tajvansko Ministarstvo odbrane objavilo da je 15 kineskih aviona, uključujući 12 mlaznjaka, ušlo u tajvanski zračni prostor, pri čemu je jedan protupodmornički avion letio južno kroz Bashi kanal između Tajvana i Filipina. Ministarstvo navodi kako je tajvanska avijacija poslala avion kako bi presreo kineske avione i upozorio ih da se udalje.

Ranije u srijedu je ministar Wu kazao kako su USA zabrinute zbog mogućeg sukoba te da “donositelji odluka” u USA “jasno vide opasnost mogućnosti da Kina pokrene napad na Tajvan”. “Spremni smo se braniti bez ikakvih oklijevanja i vodit ćemo rat, ako ga moramo voditi. Ako se moramo braniti do posljednjeg dana, branit ćemo se do posljednjeg dana”, poručio je.

Kina kaže da njene aktivnosti oko Tajvana imaju za cilj zaštitu kineskog suvereniteta. Washington je izrazio zabrinutost zbog kineskih aktivnosti te je poručio kako je američka predanost Tajvanu čvrsta.

Kompjuterska simulacija kineskog napada

Američka mornarica je poslala svoj razarač s vođenim projektilima “USS John S. McCain” da izvede “rutinski” tranzit kroz Tajvanski tjesnac u srijedu. Tajvansko Ministarstvo odbrane ovog će mjeseca provesti osmodnevnu kompjutersku simulaciju kineskog napada.

Druga faza vježbi, uključujući petodnevne vojne vježbe pucanja i vježbe za sprečavanja iskrcavanja, bit će održana u julu, kada će bolnice, također, vježbati prihvat masovnog broja žrtava. “Vježbe su dizajnirane na osnovu najtežih neprijateljskih prijetnji, simulirajući sve moguće scenarije neprijateljske invazije na Tajvan”, rekao je novinarima general Liu Yu-Ping.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj