TEHERAN POTVRDIO DA JE IRANSKI TERETNI BROD NAPADNUT U CRVENOM MORU! Saudijska Arabija: ‘Brod je služio za špijunažu i dostavljanje oružja jemenskim Hutima’

Ministarstvo spoljnih poslova Irana potvrilo da je iranski teretnjak “Saviz” bio meta napada u vodama Crvenog mora.

IZRAELCI SE OSVETILI IRANCIMA ZA NAPAD PRE 14 DANA: U Crvenom moru pogođen specijalni brod Iranske revolucionarne garde Saviz!

“Jučer ujutru se dogodila eksplozija nadomak obala Džibutija koja je izazvala manja oštećenja na brodu, ali nije bilo ljudskih žrtava. Riječ je o civilnom brodu koji je usidren u ovim vodama sa zadatkom da zaštiti region od piratskih napada. Istraga je u toku”, izjavio je predstavnik iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Katibzadeh, prenosi Rojters.

Brod “Saviz” je godinama na meti kritika Saudijske Arabije, a eksperti UN-a i zapadnih zemalja tvrde da se brod koristi za prikupljanje obavještajnih podataka i da bi se pobunjenici Huti u Jemenu, bliski Teheranu, snabdijevali oružjem, prenio je ranije AP.

Iranska državna televizija prenosi da je u današnjem članku “New York Timesa” citiran anonimni američki zvaničnik koji tvrdi da je Izrael upozorio USA na ovaj napad, što izraelski zvaničnici negiraju.

Armija Saudijske Arabije je ranije komentarisala fotografije do kojih je došao AP, a na kojima se na palubi broda vide ljudi u kamuflažnim uniformama, kao i veliki broj antena koje vlasti u Rijadu komentarišu kao “neobične za komercijalni teretnjak” sugerišući da su sa broda vršeni elektronski nadzor i špijunaža.

To je potvrdio i vašingtonski Institut za bliskoistočnu politiku koji je “Saviz” nazvao “matičnim brodom” u regionu i bazom za prikupljanje obavještajnih podataka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj