SVI ZABORAVLJAJU DA JE KURDIMA OBEĆANA DRŽAVA: Francuska i Izrael pripremaju ‘Treći sirijski rat’!

Francuska vlada mobiliše sve svoje medije kako bi zadržala pažnju stanovništva na terorističkim napadima 13. novembra. S druge strane, Pariz sa Izraelom pokreće novi rat u Iraku i Siriji, čiji cilj više nije zbacivanje sekularnog sirijskog režima, niti uništenje njegove vojske, već stvaranje Kurdistana – kolonijalne države – utvrđenja usred arapskih država, sa obje strane granice Iraka i Sirije.

Samit G20 u Antaliji (Turska) je bio svakako skoncentrisan na ekonomska pitanja, ali prije svega i na situaciju na Bliskom Istoku. Održani su brojni bilateralni pregovori, ali ne znamo ništa o njihovim temama ni o postignutim sporazumima.

Međutim, ruski predsjednik Vladimir Putin je neke od država koje su prisustvovale samitu optužio – iako ih nije imenovao – da su aktivni sponzori DAIŠ-a. Svojim kolegama je pokazao satelitske fotografije konvoja cisterni DAIŠ-a koje prelaze Tursku da bi prodale benzin ukraden u Iraku i Siriji. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, javno osramoćen zbog povrede rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a o finansiranju DAIŠ-a, je bio vidno pogođen, a prema tvrdnjama turske Socijalističke partije, Erdoganov sin Bilal direktno upravljanja ovom trgovinom.

Predsjednici Putin  i Obama su sklopili sporazum da bi uništili tankere Erdoganove porodice, čime je stavljena tačka na krijumčarenje benzina. Istog dana, po prvi put u osamnaest mjeseci, Centralna komanda SAD-a je bombardovala kamione-cisterne u Iraku, dok je ruska vojska uništila njihov ogroman broj u Siriji.

Rusija i Sjedinjene Države su obavezale Francusku da im se pridruži u ovoj operaciji. Pretvarajući se da reaguje na pariski napad, francuski predsjednik Oland je besramno objavio da je svojoj vojsci dao naređenje da bombarduje ciljeve DAIŠ-a u Siriji, dok je predsjednik Putin dao javne instrukcije ruskoj vojsci da koordinira  akcije sa Francuskom i da djeluje «kao da» su oni saveznici. U bliskoj budućnosti, francuski predsjednik treba se sastati sa svojim američkim i ruskim kolegama.

Čini se da su preduzete efikasne mjere za izolaciju 24 banke koje DAIŠ u Iraku koristi za transfer novca – što su mjere koje je američki državni podsekretar Dejvid S. Koen mjesecima uzaludno pokušavao nametnuti

Francuska i «liberalni jastrebovi» organizuju novi rat

Zanjući da će morati da uklone DAIŠ iz Sirije, pojedine države, pojedinci i multinacionalne kompanije su stoga odlučili pokrenuti Treći sirijski rat.

– Takozvano «Arapsko proljeće» (februar 2011. do januara 2013. godine) je izazvano sa ciljem da se zbace sekularni arapski režimi, bez obzira da li su u savezu  ili ne sa SAD, i da ih zamjene diktaturama kojima upravlja Muslimansko bratstvo. Poslije zbacivanja predsjednika u Tunisu i Egiptu, objavljen je rat Libiji i Siriji (kao što je planirano novembra 2010. godine), ali kolonijalne sile nisu bile u stanju da napadnu Alžir.

– Drugi Sirijski rat (juli 2012 do oktobra 2015) su započele Francuska, Izrael i američki “ liberalni jastrebovi” – Hilari Klinton, Džefri Feltman, Dejvid Petreus itd, – a finansirale su ga Turska, Katar, Saudijska Arabija, itd, i multinacionalne korporacije (Ekson-Mobajl, KKR, Akademi, itd). Glavni cilj nije bio prisilna promjena režima, već “krvarenje” te zemlje i uništavanje njene vojske (više od 100.000 vojnika sirijske vojske je već ubijeno u borbi protiv terorizma). To se završilo vojnom intervencijom Rusije.

– Treći sirijski rat (od 20. novembra 2015) je iniciran od strane pojedinih pripadnika iste grupe, ovog puta s ciljem stvaranja nove države na sjeveru Sirije i Iraka, kako bi se stvorio pritisak na arapske države koji se suprotstavljaju Izraelu.

Shvativši da više neće biti moguće da deluju protiv Sirije, organizatori rata su pristali da ponove program koji je već doveo do stvaranja Južnog Sudana u 2012. Ovaj projekat odgovara planu Alena Žipea iz marta 2011. i Robina Rajta iz septembra 2013, kojima je bilo predviđeno da se podrži DAIŠ u cilju stvaranja «Sunistana», da bi zatim bilo neophodno da se stvori «Kurdistan».

Ovo više nije lažni «ideološki rat» (Arapsko proleće), niti lažni «vjerski rat» (Drugi sirijski rat), već lažni «etnički» rat.

Tajne operacije na terenu

U cilju postizanja svojih ciljeva, stvaraoci ovog plana su uspjeli u savez sa klanom Barzani iz Iraka uključiti marksističko-lenjinističku sirijsku kurdsku partiju, IPG (sada poznata kao «Sirijske demokratske snage”). Naravno, obje grupe su kurdske, ali oni ne govore istim jezikom, ubijali su jedni druge tokom Hladnog rata, i slijede ideologije koje su dijametralno suprotne [8].

Uzgred da pomenemo, Regionalna kurdska Vlada u Iraku je diktatura, jer je njen predsjednik, Masud Barzani ostao na vlasti i poslije kraja svog mandata u junu 2013.

U oktobru 2015. ova Vlada je obavezala «demokratske snage» da prisile ne-kurdsko stanovništvo na sjeveru Sirije da usvoji kurdsku kulturu, što je izazvalo ustanak među Arapima i asirskim kršćanima, kao i bijes Damaska.

Strane u sukobu neće otkriti da spremaju rat u cilju stvaranja nove države, ali čim bude potrebno, oni će proglasiti da se bore za nezavisni «Kurdistan» – iako ta teritorija nikada u historiji nije pripadala Kurdistanu, i na njoj su Kurdi u manjini (manje od 30% stanovništva).

Francuska je 5. novembra saopštila da šalje nosač aviona Šarl-de-Gol u tu oblast, pod izgovorom da on treba podržati borbu protiv DAIŠ-a, ali u stvarnosti, Pariz želi zauzeti poziciju za Treći sirijski rat. Brod je napustio Tulon, svoju matičnu luku, 18. novembra.

Od 13. do 15. novembra Regionalna vlada iračkog Kurdistana, koju su podržale «Demokratske sirijske snage» su potisle DAIŠ iz planina Sinjar (Irak). U stvarnosti, vojnici DAIŠ-a su se povukli iz tog područja, ostavljajući samo 300 ljudi da se suoče sa nekoliko desetina hiljada vojnika. Oslobođena zona nije vraćena iračkoj vladi, već ju je pripojila Regionalna vlada irakčkog Kurdistana.

Iako je Turska osudila operaciju stvaranja kurdske države, i pravila se da je ne podržava, Ankara ju je zapravo odobrila u tajnom  sporazumu Žipe-Davoutoglu iz 2011. Ako se stvori ovaj pseudo-Kurdistan, Turska ne bi oklijevala da natjera organizaciju Kurda u Turskoj PKK da se povuče tamo.

Rezolucija 2249 de fakto odobrava novi rat

Rusija je 20. novembra u UN još jednom pokušala predstaviti prijedlog za rješavanje krize sačinjen na sjednici 30. septembra, koji je bila primorana povuči. To je bio izmjenjen tekst, koji je uključivao reference na napade na Sinaju, Bejrutu i Parizu, kao i na član 51. Povelje UN-a (pravo na legitimnu odbranu). Još jednom, ona je morala povuči tekst i omogućiti prolaz francuskom prijedlogu, koji legalizuje vojnu intervenciju protiv DAIŠ-a u Siriji i Iraku, koji je Vijeće Sigurnosti jednoglasno odobrilo u Rezoluciji 2249.

Iako se ova rezolucija može tumačiti na više različitih načina, ona de fakto, gazi nacionalni suverenitet Iraka i Sirije i ovlašćuje velike sile da se miješaju sve dok se pretvaraju da se bore protiv DAIŠ-a.  Cilj je očigledno da se sjever Sirije oslobodi od DAIŠ-a – ali ne i da se vrati u Siriju, već da se proglasi nezavisna država pod kurdskom vlasti.

Rusija se nije protivila rezoluciji, i glasala je za nju. Čini se da je više voljela da trenutno profitira od francusko-izraelskog plana istjerivanja DAIŠ-a iz Sirije, a da ne mora nužno prihvatiti princip pseudo-Kurdistana.

Stvaranje takve države nema legitimitet u međunarodnom pravu – Kurdi u Siriji nisu potlačeni, već uživaju ista prava kao i ostali građani. To ovlašćuje de fakto sve etničke grupe, bez obzira na njihovu političku situaciju, da traže nezavisnu državu.Također,  podrazumijeva raspuštanje većine država na svetu – uključujući Francusku – i trijumf «globalizacije».

Hamenei upozorio Putina: Amerikanci kuju zavjeru!

Iranski vrhovni vođa Imam Ali Hamnei rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je politika SAD-a i njihovih saveznika na Bliskom Istoku prijetnja i po Iran i po Rusiju i pozvao na bliže veze Teherana i Moskve.

“Amerikanci kuju dugoročnu zavjeru i pokušavaju uspostaviti kontrolu nad Sirijom, a potom i nad čitavim regionom… To je prijetnja po sve zemlje, a naročito po Rusiju i Iran”, istakao je Hamenei, kako je navedeno na njegovom vebsajtu, na sastanku sa Putinom na marginama Samita zemalja izvoznica gasa u Teheranu, prenio je Rojters.

SAD, kako je dodao, sada pokušavaju da ostvare svoje promašene vojne ciljeve u Siriji političkim sredstvima.

Hamenei je pohvalio Putina za “neutralisanje zavjera Vašingtona” i ocijenio da bi ekonomski odnosi Rusije i Irana mogli su se “razviti iznad trenutnog nivoa”.

Ruski predsjednik je u razgovoru sa Hameneijem rekao da će vazdušni udari Rusije u Siriji trajati dok god to bude potrebno kako bi se kaznili krivci za napad na ruski putnički avion iznad Egipta prošlog mjeseca, u kojem je poginulo 224 ljudi.

Portparol Kremlja je rekao da su se Putin i Hamenei složili da globalne sile ne bi trebale nametati svoju političku volju Siriji, prenijela je agencija Interfaks.

Ruski predsjednik je, takođe, Iranu danas ublažio zabranu izvoza nuklearne opreme i tehnologije, a istovremeno je iranski ambasador u Rusiji izjavio da je Moskva počela snadbijevati Teheran protivraketnim sistemom S-300.

Teheran i Moskva su pojačali saradnju nakon što je u julu postignut značajan nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila, uključujući Rusiju i SAD. Rusija i Iran preduzimaju zajedničku vojnu akciju u znak podrške Asadu, a uz podršku ruskih vazdušnih napada, stotine iranskih vojnika je od kraja septembra stiglo u Siriju da bi uzelo učešće u velikoj kopnenoj ofanzivi koja je planirana u zapadnoj i sjeverozapadnoj Siriji, što je njihovo najobimnije raspoređivanje u toj zemlji do sada.

Ozbiljnije promatrajući poruke vrhovnog lidera Irana može se zaključiti da kontrola Bliskog Istoka od strane SAD-a i saveznika znaći provođenje nove zavjere, koja bi vrlo lahko mogla značiti stvaranje ‘preudo Kurdistana’ u granicama koje mu nikada historijski nisu pripadale.

Dakle sve je do sad je bilo igra, pravi rat tek predstoji. Tome u prilog idu i današnja dešavanja oko ruskog aviona Su-24, kojeg je oborila turska avijacija.

 

(Autor: Thierry Meysann/Voltaire.net/Global CIR/ 24. 11. 2015.)

  1. […] SVI ZABORAVLJAJU DA JE KURDIMA OBEĆANA DRŽAVA: Francuska i Izrael pripremaju ‘Treći sirijsk… […]

Komentiraj