(VIDEO) BOLIVIJA OTVORILA PRVU ANTIIMPERIJALISTIČKU VOJNU ŠKOLU! Morales: Imperije ispoljavaju kulturni rasizam jer ne vjeruju u suverenost naroda!

Bolivijski predsjednik Evo Morales otvorio je u srijedu novu regionalnu vojno-odbrambenu školu – nešto poput antiškole američkog kontinenta – koja će nuditi kurseve za širok spektar tema sa ciljem da se suprotstavi imperijalističkom prisustvu SAD-a u zemljama u razvoju, uključujući kurs Teorije imperijalizma, Geopolitike prirodnih resurasa i Bolivijske društvene strukture.

Nova škola koja će se nalaziti u gradu Santa Kruz u istočnoj Boliviji, a koja će biti nazvana po bivšem predsedniku Huan Hose Toresu, imat će početni upis od 100 polaznika. Morales, socijalista i prvi bolivijski predsjednik domorodačkog porijekla, oštar je kritičar imperijalizma SAD-a u Južnoj Americi kao i u ostatku svijeta.

„Carstva”, rekao je on na ceremoniji u srijedu, „ispoljavaju kulturni rasizam jer ne vjeruju u suverenost naroda”.

Bolivijska vojna akademija ima namjeru u potpunosti opovrgnuti zloglasne Američke škole u Džordžiji u SAD-u koje nude vojnu obuku južnoameričkim saveznicima, a čiji diplomci čine većinu hladnoratovskih vojnih ličnosti koji su sprovodili najgora kršenja ljudskih prava u Južnoj Americi.

„Škola antiimperijalizma je škola koja želi da sačuva život, za razliku od Škole Amerike, koja ispira mozgove vojnih oficira da veruju da im je narod neprijatelj. Postalo je zakonito, ispravno i normalno da se narod ubija”, rekao je bolivijski ministar odbrane Rejmi Fereria za državnu agenciju ABI.

Fereria je dodao da obuka u vojnim školama želi da promoviše „antiimperijalističku doktrinu” koja će pomoći vojnicima da utvrde ključne prijetnje po nacionalni suverenitet njihove zemlje. Ova škola također ima namjeru da obuči članove vojske da bi napredovali u redovima oružanih snaga ove zemlje, kaže Fereria.

Od dolaska na vlast 2005. godine, predsjednik Bolivije Evo Morales je sproveo nekoliko inicijativa u pokušaju da se odbrani domaći i regionalni suverenitet. Takođe se očekuje da će ministri odbrane Venecuele i Nikaragve, Vladimir Padrino Lopez i Marta Ruiz Sevilja prisustvovati ceremoniji inauguracije.

(Global CIR/Princip.info/TeleSur/ 22. 08. 2016.)

Komentiraj