(VIDEO) DOKUMENTARNI FILM ‘SVIJET SJENKI’: Kako je aktiviran američki ‘petogodišnji plan obračunavanja sa problematičnim državama – Irakom, Sirijom, Libanom, Libijom, Somalijom, Sudanom i Iranom’

Novi dokumentarni film “Svijet sjenki” otkriva ulogu Amerike u međunarodnoj prodaji oružja, i prikazuje dosad neviđene snimke i klipove koji pokazuju plan vlade SAD da napadne sedam zemalja Bliskog istoka za samo pet godina.

U mjesecima posle napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, general Vesli Klark je ponovo aktivirao plan o nasilnoj promjeni režima na Bliskom istoku. To nije uspio za vrijeme kada je na čelu SAD bio Buš stariji, ali jeste za vrijeme predsednikovanja njegovog sina, Džordža Buša Mlađeg, navodi se u dokumentarcu.

Vesli Klark je prvi put s planovima za Bliski istok upoznat 1991. godine, a čuo ih je od Pola Volfovica i Dika Čejnija, koji su kreirali novu strategiju jačanja SAD. Klark u povjerljivom razgovoru 2001. priznaje reditelju dokumentarca Johanu Grimonperesu da je Amerika počela da realizuje “petogodišnji plan obračunavanja sa problematičnim državama”: naročito Irakom, Sirijom, Libanom, Libijom, Somalijom, Sudanom i Iranom.

Klarkovo svjedočenje samo je djelić dokumentarca koji zapravo otkriva kako je Amerika sve vrijeme “u krevetu” sa velikim proizvođačima oružja, izazivajući ratove koji su prepuni pohlepe, korupcije, beskonačnih dogovora sa Saudijskom Arabijom i miliona izgubljenih života, piše “Dejli bist”. Film počinje scenom iz Prvog svjetskog rata, koja podsjeća na zlatna vremena ratovanja i legendarnu priču kad su neprijateljski vojnici pravili pauzu, i zajedno ručali za Božić, pa zatim nastavili borbu.

Kroz film se pojašnjava kako je rat postao sredstvo za jačanje globalnih korporacija, i podsjeća na vrijeme kada su Ronald Regan (bivši predsjednik SAD) i Margaret Tačer (nekadašnja premijerka velike Britanije) šurovali sa Saudijskom Arabijom, prodavali joj oružje i zarađivali basnoslovan novac od toga.

Za “animiranje” prebogatih saudijskih diplomata i ambasadora, kojima je trebalo da prodaju silno oružje, Amerikanci i Britanci su imali fond od čak 87 miliona dolara, koji su rasipani na alkohol, skupe večere, dame sumnjivog morala…sve što je potrebno da se u kasu sliju milijarde dolara. 

– Jednom prilikom za 60.000 dolara potpisao ugovor vrijedan tri miliona. Nije loš posao, zar ne? Političari su kao prostitutke, daš im novac i oni urade šta treba – rekao je u dokumentarcu Rikardo Privitera, jedan od trgovaca oružjem.

U drugom dijelu dokumentarca akcenat je na cijeni kojom su ove ratove platili obični ljudi. Milioni izgubljenih života, razorene zemlje i uništena budućnost. Intervjui biših vojnika i scene poslije napada dronovima, raskomadana tijela civila, na surov način otkrivaju sve posljedice vještački izazvanih ratova, navodi se u dokumentarcu.

– Stvorili smo mrežu jakih korporacija koje trguju oružjem. One su jače od velikog broja država i imaju toliko moći da lahko mogu smijeniti vladu neke zemlje – rekao je Džeremi Skejhil, autor knjige “Prljavi ratovi”.

U filmu se pojavljuje i pukovnik američke vojske Lorens Vilkinson, bivši šef kabineta Kolina Pauela, nekadašnjeg šefa američke diplomatije.

– Proklinjem dan kada smo počeli rat u Iraku 2003. Neko nas je gnusno slagao, prevario i obmanuo – rekao je Vilkinson s pomiješanim osjećanjem razočarenja i bijesa.

Kongresmenka Sintija Mekini je u dokumentarcu opisala prijetnje smrću koje je dobila nakon što je pred Kongresom SAD pitala tadašnjeg ministra odbrane Donalda Ramsfelda gde je nestalo dva triliona dolara iz budžeta.  – Nakon što sam dobila prijetnje smrću, rekli su mi: To dobijaš kad se kačiš sa velikim momcima – kazala je Mekini.

U novom dokumentarnom filmu, čija je svjetska premijera zakazana za 14. oktobar u Njujorku i Los Anđelesu, pojavljuje se i Muntadar al-Zaidi, irački novinar koji je bio mučen u zatvoru jer je gađao Džordža Buša cipelom.

Poruku filma dobro je opisao ratni novinar “Njujork tajmsa” Kris Hedžes:

“Kako možete da napustite Gazu, a da ne budete bijesni zbog onoga što se dešava običnim ljudima? Isto važi i za Sudan, El Salvador, Siriju… Vidio sam toliko tela nedužne djece da ne mogu da spavam noću. Zbog koga su se ti ratovi vodili, zbog čega su nedužni ginuli? Jedno znam, sigurno ne zbog mira.”

 

(Global CIR/Blic.rs/Foto: Agencije)

Komentiraj