(VIDEO) SOVJETSKA ‘CARSKA BOMBA’: Najsnažnije eksplozivno oružje koje je svijet vidio!

Sjeverna Koreja uspješno je testirala i detonirala hidrogensku bombu, što je izazvalo vještački zemljotres u blizini poligona za test.

„Naša prva hidrogenska bomba uspješno je testirana, na osnovu strateške opredijeljenosti Radničke partije”, navedeno je u saopštenju državne televizije. Kako je rečeno, test bombe “protekao je u savršenom redu” i predstavlja novi korak u odbrani od nuklearnog arsenala SAD”. Ovo je četvrti nuklearni test Sjeverne Koreje, a prvi test hidrogenske bombe.

H-bomba, koju je testirala Sjeverna Koreja, 1.000 puta je jača od atomske bombe bačene na Hirošimu. Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija objavila je nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5.1 stepen Rihterove skale u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja. Sjedinjene Države obećale su kako će odgovoriti na “provokacije” Sjeverne Koreje, iako nisu u stanju potvrditi je li ta zemlja zaista izvela probu hidrogenske bombe.

Uspješna proba hidrogenske bombe značila bi da Sjeverna Koreja može proizvesti bombu koja na raketi može dostići američku teritoriju. Prva hidrogenska bomba, koji su Amerikanci testirali 1952., proizvela je energije koja je odgovarala jačini 10 megatona TNT-a. U ovoj novoj vrsti bombe, dva izotopa vodika, deuterij i tricij, fuzirana su u helij čime se oslobađala ogromna energija. Najsnažnija H-bomba, koja je ikada detonirana, bila je sovjetska tzv. carska bomba, koja je 1961. godine oslobodila energiju jačine 50 megatona TNT-a.

‘Carska bomba’ – najjače detonirano oružje u historiji

1961. godine, Sovjeti su napravili RDS-220 hidrogensku bombu, poznatiju kao Carska bomba ili Veliki Ivan – najsnažniju eksplozivnu napravu koju su ljudi ikada napravili – 1.400 puta jaču od dvije nuklearne bombe (zajedno) bačene na Japan u Drugom svjetskom ratu.

Sovjeti su time željeli oboriti rekord i demonstrirati silu, a Carska bomba ispunila je očekivanja. Pored toga što je bila ubjedljivo najjača, ona je bila i najčišća nuklearna bomba – 97% potencijalnih posljedica radijacije uspješno je uklonjeno. 30. oktobra 1961. godine Sovjeti su bili spremni pokazati svijetu kako izgleda eksplozija od 50 megatona. Međutim, u završnoj fazi pojavili su se problemi. Čak ni Tupoljev Tu-95, jedan od najvećih (tadašnjih) bombardera svijeta, nije mogao nositi 27 tona tešku i više od 8 metara dugačku bombu. Umjesto da troše vrijeme na pravljenje novog aviona, inženjeri su modifikovali postojeći avion na jednostavan način – otklonili su dio poda i na njegovo mjesto ugradili bombu. Kada su sve pripreme završene, avion je bio spreman za uzlijetanje i ispuštanje najveće eksplozivne naprave koju je svijet ikada vidio.

Bomba je bačena s visine 10.500 metara, a na njoj je bio padobran koji je usporio pad i dao posadi u avionu dovoljno vremena da se udalji od eksplozije. U 1:32 po lokalnom vremenu Carska bomba pala je na arhipelag Novaja Zemlja (ostrvlje u Arktičkom okeanu, sjeverno od kopnene Rusije). Detonacija je bila toliko snažna da se potres osjetio u Finskoj (udaljenoj 900 km), a šok-val bio toliko snažan da je obišao Zemlju tri puta.

Vatrena kugla bila je široka 8 km, a pečurka visoka 65 km. Eksplozija je izbrisala sve s lica Zemlje u krugu 35 km, a čak su i građevine u napuštenom selu udaljenom 55 km bile potpuno sravnjene sa zemljom.

Ubrzo nakon eksplozije, 87 država zamolilo je SSSR da poštedi svijet daljnjih “Carskih bombi” zbog opasnosti za milione ljudi. Užasnut snagom uređaja, Saharov, jedan od glavnih tvoraca bombe, uskoro je postao nepokolebljivi protivnik nuklearnog oružja.

Za Global CIR Mladen Marić/ 6. 01. 2016.

Komentiraj