Javnost ogorčena: Turski muftija vozi automobil vrijedan milion lira! Erdogan: Da sam na njegovom mjestu ne bih vraćao automobil!

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stao je u dobranu vrhovnog muftije Mehmeta Gormeza koji je meta javnih kritika zbog korištenja službenog automobila vrijednog 1 milijun turskih lira (435.000 $). Gormez je obećao vratiti automobil nakon oštrih kritika opozicije. Erdogan je kazao kako on ne bi vratio luksuzni Mercedes, piše Hurriyet Daily News.
“Šef naše Uprave za vjerska pitanja [Diyanet] kaže da će vratiti Mercedes [označeno službeno vozilo]. Da sam znao, rekao bih mu, “Šta radiš to Mehmet-hodža? Zašto to vraćaš? Zašto se osvrćeš na ono što pišu dnevne novine na svojim naslovnicama?, kazao je Erdogan 11. maja, govoreći na jednoj ceremoniji otvaranja u crnomorskoj pokrajini  Riza.
Gormez je rekao  5. maja da će  vratiti nedavno kupiljeni službeni automobil nakon oštre negativne reakcije javnosti, dodavši da je želio da predstavlja primjer.
Diyanet poslao zahtjev za kupovinu automobila
“Kada se pojavila vijest [o kupnji], vozilo nije ni bilo korišteno od strane Diyaneta. Ovo vozilo će me otjerati u grob. Nisam koristio ovaj automobil nikada”, rekao je Gormez privatnoj tv stanici Habertürk u  večernjem intervjuu  4. maja.
Iako je priznao da je njegov ured poslao zahtjev za novi službeni automobil, jer je prethodni  bio prestar, opisao je vijesti i izvješća o kupnji kao “kampanju diskreditiranja Diyaneta.”
Predsjednik Erdoğan osvrnuo se na ovo pitanje u svom govoru 10. maja u njemačkom  gradu Karlsruheu, rekavši da Gormezov položaj zaslužiuje takav službeni automobil.
Kupnja Mercedesa S500, limuzine za Gormeza, pored 14 Toyotinih automobila za direktore uprave Diyaneta, kao i 16 minibusa za opću upotrebu, izazvala je ljutite reakcije javnosti.
Diyanet  je saopćio 13. decembra da su vozila kupljena državnim sredstvima, a ne s privatnim donacijama građana.
(Global CIR/12. 05. 2015)
Objavljeno u:
  1. […] Javnost ogorčena: Turski muftija vozi automobil vrijedan milion lira! Erdogan: Da sam na njegovom m… […]

Komentiraj