DAO INTERVJU NEW YORK TIMES-u! Trump: Volio bih pomiriti Palestince i Izraelce

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da bi volio “biti onaj koji će izmiriti Izrael i Palestinu”, u razgovoru za The New York Times. – Bio bi to divan uspjeh – dodao je Trump čiji je prijedlog o proglašenju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom, protivno dosadašnjoj američkoj politici, razbjesnio Palestince.

Republikanski milijarder dodao je da bi njegov zet Jared Kushner, suprug njegove kćeri Ivanke, mogao imati ulogu u eventualnim mirovnim pregovorima.

Izraelska desnica je bila izuzetno zadovoljna Trumpovom pobjedom na izborima 8. novembra i u njoj je vidjela nagovještaj nastavka i ubrzavanja izgradnje židovskih naselja na okupiranom palestinskom području, pa i kraj ideje o neovisnoj palestinskoj državi. No Trumpova ekipa je pozvala izraelsku desnicu da se ne zanosi, rekao je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman.

Trump je u intervjuu američkom listu  rekao da “predsjednik ne može imati sukob interesa”, ali da je ionako u postupku predavanja poslovanja svojoj djeci. On se suočava s pitanjima o eventualnom sukobu interesa zbog učestvovanja njegove djece u prijelaznom periodu između dvije predsjedničke administracije i u poslovnoj imperiji Trump.

“Kada bi se pitale pojedine osobe, ja nikada više ne bih vidio svoju kćerku Ivanku” kako bih izbjegao bilo kakav poslovno-predsjednički sukob”, rekao je Tramp, komentarišući kritike.

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump distancirao se od ekstremno desničarske grupe koja ga je podržala i održala proslavu njegove pobjede uz nacističke pozdrave. On je rekao da osuđuje takve pozdrave.

Tramp je u intervjuu izrazio i “otvorenost” prema sporazumu o klimatskim promjenama za koji je tokom predizborne kampanje rekao da će ga povući i da je globalno zagrijavanje “prevara”, prenio je TNYT.

“To pratim vrlo pažljivo. Ostajem otvoren prema tom pitanju”, rekao je Tramp u intervjuu za njujorški dnevnik. Američki predsjednik je rekao da postoji “veza između ljudske vrste i klimatskih promjena” i dodao da ostaje da se utvrdi u kojoj mjeri i kakva je ta veza.

Prema njegovim riječima, treba utvrditi koliko će američka preduzeća potrošiti novca za primjenu sporazuma i kako će to uticati na kompetitivnost na tržištu.

Trump je tokom predizborne kampanje rekao da je globalno zagrijavanje “prevara” i dodao da sporazum o klimatskim promjenama treba “poništiti”. Pariski sporazum o klimi potpisalo je više od 190, a formalno potvrdilo više od 100 zemalja, uključujući SAD.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nema mnogo volje za dalju istragu o njegovoj donedavnoj demokratskoj rivalki Hilari Klinton, mada nije sasvim “uklonio sa stola” tu opciju, navodi novinar TNYT-a na svom nalogu na Tviteru. Upitan da li bi isključio istragu o Klintonovoj zbog dobrotvornih fondacija njene porodice ili zbog upotrebe privatnog servera za mejlove dok je bila državna sekretarka, Trump je u intervjuu za TNYT odgovorio “ne”.  On je, međutim, istakao da ne želi  “nauditi Klintonovima” i da želi nastaviti dalje. “Ne razmišljam o tome da se vraćam i sprovedem tako nešto”, poručio je Trump.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj