KRAJ ZA TURSKU: Zamrznuti pregovori o pridruživanju EU

Evropski parlament je donio odluku o zamrzavanju dugoročnih planova za pridruživanje Turske evropskoj zajednici.

Kako prenose svjetski mediji, ovakva odluka je odgovor na pritiske Ankare usmjerene ka političkoj opoziciji i nezavisnim medijima. Dodaje se i da su ti pritisci na snazi od neuspjelog pokušaja puča u julu ove godine. U Evropskom parlamentu je za zamrzavanje turskog puta ka Evropskoj uniji glasalo 479 poslanika, 37 njih je bilo protiv, a 107 nije prisustvovalo izjašnjavanju.

Turska je zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnijela davne 1987. godine, status kandidata dobila je tek krajem 1999. godine, a pristupne pregovore otvorila je u oktobru 2005. godine, istog dana kad i Hrvatska Do sada je otvorila pregovore u 15 pregovaračkih poglavlja, a zatvorila samo u jednom – Nauka i istraživanje.

Mnogo je razloga zašto se odugovlačilo s prihvaćanjem Turske u veliku evropsku porodicu. I dalje vlada strah i nervoza jer bi tako granica EU došla pred Siriju, Irak i Iran. Države članice Evropske unije ne gledaju na Tursku kao na evropsku državu, s obzirom na to da se najveći dio njene površine nalazi na azijskom kontinentu. Takođe, tu je problem i očajnog stanja demokratije i ljudskih prava u Turskoj kao i nezanemariva prijetnja radikalnog islamizma.

 

U EU su ranije vrlo često kritikovali autoritarni način vladavine turskog predsjednika Tajipa Erdogana koji se ponaša kao moderni sultan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj